Esseline heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij kunststoffen met een robotarm op textiel worden geprint en vervormen. Er ontstaat een nieuwe organische vorm. Deze vervorming is innovatief. In 2006 is Esseline afgestudeerd aan de Design Academy te Eindhoven. Vanaf 2016 volgde Esseline de zomeracademie in het Fablab ( Waag Society) te Amsterdam en ontwierp daar een lamp met andere ontwerpers. Ze is hiermee doorgegaan.
Ze maakt nu licht objecten die ze steeds groter maakt. Dit is niet eenvoudig er zijn grote 3D printers die niet meteen haar techniek kunnen uitvoeren. Ze heeft onlangs samen met HB | 3D de armaturen groot gemaakt met een robotarm. Met goed resultaat.
In de basis gaat het erom dat twee materialen zich hechten en reageren op elkaar door hitte. Hierdoor ontstaat er een nieuw materiaal. Er wordt gebruik gemaakt van 3d printers en robotarmen. De armaturen worden verrassend in de vormgeving afgewerkt. Het idee kan zich gaan richten op een lampen collectie voor de consumentenmarkt maar dit idee kan ook ontpoppen richting de kunst, design, fashion en theater. Men denkt hierbij aan grote licht objecten in musea of als decor voor een theater of op een festival. Als de objecten megagroot uitgevoerd kunnen worden, ziet men ook grote lichttunnels voor zich waar mensen doorheen kunnen lopen, in kunnen zitten en met elkaar in contact kunnen komen en kunnen praten. Daarbij zou geluid en muziek ook een belangrijke rol kunnen spelen. Dit is het onderzoeken waard.
Voor Esseline is het belangrijk dat het kunststof die op de armaturen wordt getekend van gerecycled thermoplasten zijn. Zoals Polypropyleen en PET (Petflessen) of PP. Samen met HB|3D heeft ze gerecycled Polypropeen uit de grachten van Amsterdam gebruikt, met goed resultaat. De armaturen zijn circulair. De onderzoeken vormen de basis om de techniek groter te kunnen maken. Via het netwerk gaat Esseline op zoek naar partijen voor het maken van grote professionele prototypen waaronder HB|3D al een partner is.
Het project zal bestaan uit haalbaarheidsactiviteiten en experimenten.De activiteiten zullen bestaan uit deskresearch, literatuur/octrooi onderzoek, interviews en experimenten. Aanvrager zal voor het vinden van technische partners gebruik maken van externe expertise. Deze partij zal samen met aanvrager het technisch PVE opstellen en vervolgens onderzoek doen naar verschillende technologieën en organisaties die deze technologie kunnen toepassen in het productie proces.