Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: Olá Bruno

30 June 2020

©Bruno Baietto
Om de week zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Dit keer spraken we met Bruno Baietto, een Design Academy student met zijn 'roots' in Zuid-Amerika.
Portrait Bruno Baietto
© Bruno Baietto

Hoi Bruno! Kun je in het kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je ontwerper bent geworden?

Ik ben Bruno, ik kom oorspronkelijk uit het grensgebied van Uruguay en Brazilië en ik heb de afgelopen jaren als productontwerper en beeldend kunstenaar gewerkt.  Ik heb een designopleiding gedaan in Montevideo en een opleiding beeldende kunsten in Rio de Janeiro.  Ik zie mijn werk als de 'liefdesbaby' van mijn ervaringen met de tegenstellingen en overeenkomsten tussen die twee verschillende disciplines.  Mijn interesse in ontwerpen heb ik echter van huis uit meegekregen.  Ik kom uit een bakkersfamilie, dus ik maak graag dingen met mijn handen. 

Op Instagram deelde je via #heyddw je meest recente project met ons, een wandkleed van gesmolten plastic bloemen. Kun je daar iets meer over vertellen?

Het project heet "The earliest flowers to bloom in spring are those which stay at home forever". Ik maakte het begin dit voorjaar voor mijn studie aan Design Academy Eindhoven, vlak voordat de lockdown van kracht werd. Het is onderdeel van een lopend onderzoek naar objecten en materialen die met klassescheiding en genderperformativiteit te maken hebben. In het geval van plastic bloemen overstijgt de imitatie hetgenen waar het voor staat, waardoor het een interessant artefact is voor de discussie over complexe onderwerpen als schoonheid en klasse op basis van materialiteit. Imitaties, zoals plastic bloemen, hebben hun eigen schoonheid en materiële eigenschappen. Als je er een andere draai aan geeft en er vormen van maakt die tegenstrijdig zijn met het oorspronkelijke gebruik, kunnen ze nieuwe eigenschappen vertonen en tegelijkertijd hun eigen identiteit behouden.

Hoe zou je jezelf als ontwerper beschrijven en waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ben geïnteresseerd in de ideologische kaders die onze percepties over waarheid, echtheid en schoonheid vormen. Ook ben ik geïnteresseerd in hoe we onze materiële werkelijkheid kunnen analyseren en begrijpen in het licht van die verschillende wereldbeelden. Ik haal mijn inspiratie uit tegenstrijdigheden. Als iets met zichzelf in tegenstrijd is, dan laat dat volgens mij niet zozeer zien dat het oorspronkelijke doel niet is bereikt, maar onthult het een laag van de werkelijkheid die we eigenlijk niet meteen mogen zien. Ik zie ontwerpen als een manier om dat te onderzoeken. Ik ben gek op het zoeken naar tegenstrijdigheden en breng graag nieuwe dwalingen aan in onze percepties van materialen, systemen en gedrag. Soms wekken ze chaos op en soms vertaal ik ze door middel van humor.

Hoe ben je op de Design Academy Eindhoven terechtgekomen?

Ik hoorde jaren geleden, toen ik nog met mijn bachelorstudie in Uruguay bezig was, van Design Academy Eindhoven. Het experimentele en gelaagde karakter van de projecten die ik zag, fascineerde me. De Academy leek me een interessante plek om te leren het praktische proces te omarmen en kritisch op mijn eigen praktijk te leren reflecteren. Ik werkte als ontwerper in Brazilië toen ik me voor de MA Contextual Design heb aangemeld. De praktijk in de workshops en het tot ideeën komen door iets te maken, zijn tot nu toe belangrijke onderdelen van de opleiding geweest. Je wordt voortdurend herinnerd aan de verantwoordelijkheid voor je beslissingen.

Veel design-evenementen zijn geannuleerd als gevolg van de coronacrisis. Je bent nog druk met je studie bezig. Wat voor invloed heeft het tot nu toe op jou gehad en hoe zie je de toekomst?

Ik denk dat corona de hele ontwerpwereld dwingt om hun praktijk voorgoed te herzien. Ja, er zijn er veel evenementen geannuleerd en natuurlijk heeft dat invloed op de kern van de ontwerpsector. Professionals en studenten moeten zich aanpassen. Als je echter uit Brazilië komt, een land waar de sociaal-politieke gevolgen van de coronacrisis enorm zijn, moet je je wel afvragen wat echt belangrijk is. De huidige situatie heeft structurele problemen blootgelegd waar een onmiddellijke respons op moet komen. Het is aan ons, ontwerpers, om de weg vooruit te vormen. Zaken als een gebrek aan diversiteit binnen de ontwerpwereld, zowel in de praktijk als binnen het onderwijs, en ook de financiële onzekerheid onder studenten en professionals, zijn aspecten van een systeem dat volledig moet worden herzien. Ik hoop dat dit moment een richtlijn voor de komende jaren zal vormen.

As we dance with our mother's white dresses spinning from our feet
© Bruno Baietto

Wat is het meest bijzondere of opmerkelijke werk dat je ooit hebt gemaakt of ontworpen?

Ik ben nog maar net begonnen als ontwerper, dus ik denk dat dat nog gaat komen.  Ik heb wel genoten van samenwerkingen waaraan ik heb meegewerkt, zoals de kunstinstallatie 'Can you tell me a secret?' en het 'Dancing Pavillion' voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Waar werk je op dit moment aan?

Ik werk momenteel aan een serie keramieken objecten en ik werk aan een aantal voorstellen voor meubelontwerpen.  Verder begin ik met mijn scriptieonderzoek voor het tweede jaar van mijn master. 

The higher the hair the closer to god
© Bruno Baietto

Als je iemand mocht kiezen om mee te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper, wie dan ook), wie zou je kiezen en waarom?

Ik bewonder kunstenaars en ontwerpers die een grote beeldende of conceptuele complexiteit vanuit een begrijpelijke en boeiende hoek aanpakken. Ik zou het geweldig vinden om te werken met Ryan Gander, Nacho Carbonell of Rupaul.

Heb je verder nog nieuws dat je met de DDW-community zou willen delen?

Ik update mijn Instagram voortdurend en ik publiceer binnenkort een nieuwe website waar mijn nieuwe materiële experimenten en projecten te zien zullen zijn. 

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!