Het hele proces transparant
“Als ik een materiaal of product ontwikkel, wil ik altijd weten waar het vandaan komt en naar de kern ervan gaan. En dus doen we dat bij BYBORRE door de herkomst uit te zoeken van de ingrediënten van textiel. De garens, de machines, de machinebouwers. Vervolgens voeren we met alle daarin betrokken partijen een gesprek over duurzaamheid. Daarin maken we het hele proces transparant. Vanaf de basis van ruwe materialen en energie, de mensen die ermee in aanraking zijn, maar ook het eindproduct en de manier waarop mensen materialen en producten gebruiken. Tot het moment dat iets weggegooid wordt of teruggaat in de cyclus.”
Beter, minder en bewuster
Duurzaam ondernemen gaat over bewust grondstoffen gebruiken, volgens Borre. “Ja! Maar ook: hoe breng je alle informatie over naar de eindgebruiker zodat die ook bewust kan omgaan met een product. Dat je kenbaar maakt dat het een grondstof is die je niet zomaar weg kan gooien. En dat is bij textiel erg belangrijk.” Voor Borre is duurzaam ondernemen de enige manier. “Wij zijn de generatie die heeft gezien hoe generaties voor ons vooral hebben genomen en alles hebben gebruikt. Nu is er geen weg meer terug. Ondernemingen moeten wel beter, minder en bewuster doen. Het is een no brainer voor mij. En openheid is daarin ontzettend belangrijk. Want achter gesloten deuren weet je niet wat er gebeurt. Als je alle stappen in de keten transparant maakt, dan zie je ook waar je het niet zo goed doet en dan kun je daar hulp voor inschakelen. Het begint met weten voor wie je iets maakt. De eindgebruikers snappen, weten hoe ze het gaan gebruiken en hoe lang. Dan moet je pas materiaal gaan maken. En dat gaat over minder materiaal, maar ook over een beter product en er bewuster mee omgaan.”
Textiel als service
Hoe kunnen we opnieuw, de industrie, het productieproces en het verkoopproces bedenken? Daar denkt Borre veel over na. “Het is tijd voor verandering in de branche. Misschien moet het wel net gaan als in de muziek, dat het een deelbare industrie wordt. Waar op basis van service, mensen spullen mogen gebruiken en niet ownen. Dat er ook meer respect voor is. Ik geloof dat er veel ruimte is voor verbetering en hoop daar in te inspireren. Veranderingen kunnen snel gaan. Als olie schaars wordt bijvoorbeeld, kunnen bepaalde grondstoffen niet gemaakt worden. En bepaalde producten niet verscheept worden of tegen een extreem hoge prijs. Dan kiezen mensen niet meer voor goedkope shit. Dat wordt uiteindelijk te duur. Dan zullen mensen heel snel andere oplossingen zoeken.”
Wetgeving om industrie te veranderen
“De pandemie en het klimaat verplichten mensen in rap tempo te veranderen. En ik zie dat wel gebeuren de komende 5 jaar. Dat begint met die openheid in de keten. Als die er is, dan is het tijd voor de wetgeving. En dan kan het voor grote bedrijven ook heel snel gaan. Niet per se vrijwillig,” lacht Borre. “Ik wil wel met de politiek goede gesprekken voeren. Hoe krijgen we samen wetgeving erdoor om grote partijen verantwoordelijk te maken voor wat ze doen. En ze die nodige duw geven om ze na te laten denken. Want kunnen we het moment van verkoop niet verplaatsen naar een servicemodel? Waardoor de beloning erin zit om betere producten te maken in plaats van meer marge te pakken en mensen uitknijpen? Daar kunnen we grote stappen zetten. En ligt ook een kans voor BYBORRE om ons netwerk in te zetten. Om de wereld een stukje beter en toegankelijker te maken.”
MINI Voices zijn gesprekken met ontwerpers die hun gedachten uitspreken over duurzaamheid en vertellen hoe zij ermee omgaan in hun ontwerpen en processen.