De grenzen van ons wereldwijde voedselsysteem zijn ruim bereikt. Wereldwijd zijn maatschappelijke organisaties en beleidsmakers als de VN het over eens dat het tijd is voor verandering. Tijd voor de ontwikkeling van duurzame vormen van voedselproductie zonder uitputting van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit. In deze aflevering van VPRO Tegenlicht gaan Koert van Mensvoort en zijn vijf gasten hierover in gesprek aan de Tafel van de Toekomst. Onder hen ook food designer en voormalig ‘driver’ Katinka Versendaal.
Als kunstenaar, technoloog, filosoof, auteur van verschillende boeken en voormalig DDW-ambassadeur, zit Koert niet bepaald stil. Het meest bekend is hij vanwege zijn Next Nature filosofie. Deze filosofie gaat in op onze technologisch omgeving die over de jaren zo complex, intiem en autonoom is geworden, dat we deze als een natuur op zichzelf zijn gaan ervaren.
Food designer Katinka Versendaal is in 2015 The Eatelier gestart. In deze experimentele food design studio richt ze zich op het ontwikkelen van een duurzame, gezonde en smaakvolle toekomst van eten. Ze slaat hierbij een brug tussen wetenschappelijk onderzoek, sociaal-culturele trends, technologische innovatie en de gastronomische wereld. Dit kon je zelf ervaren bij haar food experience dinners op DDW.
Daarnaast was Katinka vorig jaar ‘driver’ bij het katalysator programma Driving Dutch Design (DDD. Een jaarlijks professionaliseringstraject voor ontwerpers georganiseerd door ABN AMRO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Foundation (DDF)