Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Venus

Een eindeloos onderzoek naar textiele expressie geïnspireerd door de menselijke huid.

Venus I Bart Hess — © Bart Hess

“Venus”, een samenwerking tussen kunstenaar Bart Hess & choreograaf/danser Sedrig Verwoert, waarbij dans, multimedia en kostuumontwerp samenkomen. Het project onderzoekt de identiteit en fysieke grenzen van het menselijk lichaam en het concept ‘transformatie’.

Kostuumontwerp als verlengstuk van het lichaam.

"Venus" is het resultaat van de meest recente samenwerking tussen Bart Hess en Sedrig Verwoert, een mix van dans, kostuumontwerp en multimedia. Het project onderzoekt de samensmelting van lichamen, waarbij dansers de grenzen van de menselijke vorm verleggen en vloeiende, transformerende bewegingen creëren.
‘Venus’ vertelt een visueel verhaal van lichamelijke metamorfose, versterkt door Verwoerts choreografie die zich richt op hoe lichamen samensmelten en in elkaar oplossen, met als resultaat een fysieke expressie van vervreemding en herdefiniëring


De op maat gemaakte kostuums spelen een centrale rol in ‘Venus’ en fungeren als een verlengstuk van de lichamen van de dansers. Elk kostuum is zorgvuldig vervaardigd om niet alleen de beweging te ondersteunen, maar ook het thema van transformatie visueel te versterken. Terwijl de dansers performen, worden hun lichamen vervormd en hervormd, terwijl ze voortdurend wisselen tussen menselijke en hybride vormen. De kostuums en het specifieke gebruik van textiel versterken het gevoel van metamorfose en trekken de toeschouwer in een wereld waar niets is zoals het lijkt.

WovenBodies

Woven Bodies is een tactiel, textielproject dat zich richt op de menselijke huid. Een eindeloos (langlopend?) onderzoek naar textiele expressie met de focus op de menselijke huid; wat zijn de mogelijkheden bij het vertalen van de eigenschappen van de menselijke huid naar textiel? Voor Woven Bodies onderzocht en verkende Bart Hess een breed scala aan technieken, zowel digitaal als analoog. Technieken zoals stikken, quilten en borduren, die vervolgens op een grootformaat digitale print op textiel werden toegepast. De print is een still uit een choreografie gebaseerd op de verstrengeling van menselijke lichamen, gemaakt door choreograaf Sedrig Verwoert. Een bewegende massa van huid en lichamen, geaccentueerde door een aanzienlijke hoeveelheid delicaat geplaatste steken, geborduurde patronen en andere textieltechnieken.

Over Bart Hess

Bart Hess is een Nederlandse kunstenaar en ontwerper, bekend om zijn innovatieve verkenning van materialiteit, technologie en het menselijk lichaam. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van mode, kunst en performance, met futuristische en surrealistische thema’s. Hess werkt samen met bekende namen zoals Lady Gaga en grote merken, terwijl hij ook intrigerende installaties maakt voor musea en galerieën. Zijn werk daagt traditionele opvattingen over textiel uit, vaak met digitale elementen en lic

Venus I Bart Hess — © Bart Hess

Woven Bodies I Bart Hess — © Bart Hess

Canal area, Bart Hess I NRE, Gashouder 43A , Map No. G10
Map wordt geladen...
Deels rolstoel toegankelijk
Honden toegestaan