Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Bouwdio AM – the future is collective

impression of a construction site — © DALL-E3

Te weinig woningen, een landbouwsector in transitie en het stikstofprobleem... Allemaal mogelijk op te lossen door anders te bouwen: met bio-based materialen uit lokale ketens. Ontdek dit in een interactieve installatie van VPRO Tegenlicht en Medialab en bouw mee aan een toekomstbestendig landschap.

boeren, burgers en bouwers

De Rijksoverheid wil dat in 2030 ten minste 30% van de nieuwbouw- materialen ‘biobased’ zijn. Tegenlicht laat pioniers zien die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw. Dat biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers en levert ook nog eens natuurherstel op en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Tientallen ondernemers laten zien hoe zij die verandering in gang proberen te zetten.

ketens creëren

Het kan dus, beter bio based bouwen, maar het gebeurt nog weinig.
De sleutel zit hem in de keten: hoe zorgt een boer die lisdodde groeit dat een bouwer haar producten gebruikt? Hoe zorgen we er voor dat stedelingen naar de boerderij gaan in plaats van de bouwmarkt voor een nieuw project? Hoe zetten we het hele systeem in beweging? Dat komt na wet en regelgeving vooral aan op mensen: Mensen die besluiten het gewoon te gaan doen. En jij kan ook een schakel in die keten zijn.

In de ether

Betreed de bouwplaats en stem af op Bouwdio AM, het on- en offline radio platform waar het publiek van DDW, de redactie van Tegenlicht en boeren en bouwers samen beslissen hoe we het Nederland van de toekomst vorm gaan geven. Bezoek een van de twee Tegenlicht Meet-Ups in de installatie: op zaterdag 19 oktober van 13:00u - 14:00u kun je DDW beacon Julia Watson alles vragen over hoe we traditie in kunnen zetten om anders te bouwen, en op zaterdag 26 oktober van 13:00u - 14:00u kijken we mee bij de eerste stappen in een levensecht nieuwbouwproject: een nieuwe wijk in Eindhoven.

Over VPRO Tegenlicht together with VPRO Medialab

De VPRO is een moderne crossmediale omroepvereniging met een lange staat van dienst. Grensverkenner sinds 1926, bakermat van iconische televisie en radioprogramma’s, broedkamer van innovatie en talent en een podium voor eigengereide verhalen en vertellers.

impression of a construction site — © DALL-E3

impression of a construction site — © DALL-E3

Strijp-S area, Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. B19
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig