Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Natuurmonumenten

Meubels om te mijmeren

Detail Capsule HOUT&MOS — © HOUT&MOS

In 'Natuurmonumenten' combineert HOUT&MOS de functionaliteit van meubels met het contemplatieve vermogen van kunst. Oude meubels vormen het beginpunt van het maakproces waarbij ze een nieuwe bestaansvorm krijgen. Ambachtschap en moderne technieken zoals lasersnijden komen daarbij samen.

Hergebruik, ambacht en detail

De objecten in de serie 'Natuurmonumenten' vinden hun oorsprong in functioneel klassieke meubelstukken maar zijn nu overdenk-objecten geworden. Leunend op klassieke esthetiek, komen hedendaagse technieken zoals lasersnijden en led-licht, maar ook traditioneel ambachtschap en liefde voor het materiaal, samen in het object. Ontdaan van hun functionaliteit als meubelstuk roepen ze op tot mijmering, verwondering en herinnering.

De ‘Natuurmonumenten’ zijn gemaakt van oude versleten of vergeten meubels, reststukken hout en altijd mos in verschillende soorten en kleuren. De hergebruikte delen zijn een beginpunt en maatgevend in het maakproces. ‘Natuurmonumenten’ zitten vol met details, de tekening van verschillende soorten hout, het dun geschaafd hout waardoor licht schijnt, uit hout gesneden motieven en geprepareerd mos dat binnenin de objecten een miniatuur landschap vormt.

Mijmering en verantwoordelijkheid

De serie ‘Natuurmonumenten’ roept klassieke thema’s op als het romantiseren van het landschap en de natuur. Hun verleidelijke vormen en details doen mijmeren. Kunnen we nog wel op esthetische wijze naar natuur kijken? Zouden we niet beter met materialen en objecten kunnen omgaan? Kan bewustzijn en esthetiek samengaan, kunnen ze elkaar versterken? Zonder te moraliseren doen ‘Natuurmonumenten’ op subtiele wijze verwonderen én nadenken over verantwoordelijkheid.

Over HOUT&MOS

Michiel de Jong werkt als kunstenaar, ontwerper en meubelmaker vanuit zijn studio in Broedplaats Contact, Amsterdam.
Capsule HOUT&MOS — © HOUT&MOS
Partners
Centre area, Schellens Fabriek / Something.bigger, Bleekweg 1M , Map No. E17
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig