Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Decentralized Futures

Decentralized Futures, DDW 2024 — © Carosello Lab and Baltan Laboratories

De expositie 'Decentralized Futures' brengt het werk van acht internationale kunstenaars samen, ontwikkeld tijdens het ARTeCHÓ Fellowship Program, dat zich richt op de wisselwerking tussen kunst, economie en technologie.

De context

De kunstenaars hielden zich bezig met een tien maanden durende onderzoek en creatieve verkenning van het artistieke en denkpotentieel dat gedecentraliseerde en blockchain-technologieën kunnen bieden in onze hedendaagse samenleving in tijden van oorlogen, neoliberale regimes en ecologische ontwrichting, waarbij ze de toekomst voorstellen en kritisch onderzoeken. deze technologieën kunnen dit mogelijk maken. Alle expositie kunstwerken behandelen hedendaagse thema’s die geworteld zijn in de digitale cultuur en creatieve technologie en hebben een sterk interdisciplinair karakter. De kunstenaars bevragen enkele van de belangrijke kwesties van onze tijd, zoals ecologische, politieke, sociale en economische problemen, terwijl ze nieuwe modellen van organisatie en hulpbronnenbeheer onderzoeken die mogelijk worden gemaakt door gedistribueerde en gedecentraliseerde technologieën. In die zin verdiepen ze zich in concepten van decentralisatie en herverdeling, digitale schaarste en horizontaleheid.

Het verhaal

Een van de terugkerende thema’s in het onderzoek van de kunstenaars is de onderlinge verbondenheid van menselijke en niet-menselijke wezens, waarmee de groeiende behoefte wordt erkend om economische en culturele modellen te ontwikkelen die rekening houden met andere levensvormen (Dropstream Economies, Maiz, Bubble).
Andere projecten, zoals The Merge, Fango 1000 en Networked Play, onderzoeken de nieuwe mogelijkheden van participatieve storytelling gecreëerd door het medium, waardoor gebruikers de ontwikkeling en evolutie van het werk actief kunnen beïnvloeden. Dezelfde urgentie wordt aangetroffen in de projecten die tot doel hebben de ingewikkelde economische en politieke machinaties achter technologische structuren bloot te leggen en artistieke interventies te gebruiken als middel tot protest en subversie (Hash Breakdown v2, Lithium Republic XYZ). ARTeCHÓ - Art, Economy & Technology is een Europees initiatief opgericht door vijf Europese instellingen: SERN - Startup Europe Regions Network, Baltan Laboratories (Nederland), FZC-Etopia Center for Art & Technology (Spanje), Frankfurt School Blockchain Center (Duitsland) en MEET Digitaal Cultureel Centrum (Italië).

ARTeCHÓ ontketent het potentieel van Crypto Art en andere technologische tools voor de Europese creatieve industrie, regio's en samenleving. Het is een Europees initiatief opgericht door vijf Europese instellingen: SERN - Startup Europe Regions Network, Baltan Laboratories (Nederland), FZC -Etopia Center for Art & Technology (Spanje), Frankfurt School Blockchain Center (Duitsland) en MEET Digital Cultural Center (Italië). ARTeCHÓ wordt gefinancierd door de Europese Commissie onder het Creative Europe Programma.

Over Baltan Laboratories

Baltan Laboratories is een cultureel indisciplinair laboratorium gevestigd in Eindhoven. We richten ons op maatschappelijke kwesties, waarbij we ruimtes creëren om te oefenen met anders leven. Wij zijn van mening dat de uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, niet langer een strikt disciplinaire, reductionistische en op het Westen gebaseerde aanpak mogelijk maakt. We kunnen een probleem niet langer opdelen, deze afzonderlijk behandelen en ze vervolgens opnieuw samenstellen tot een oplossing.

Maíz, Cristóbal Ascencio Ramos — © Julian Fallas

Lithium republic XYZ, Merlina Rañi — © Julian Fallas

Hash Breakdown v2, Silvia Binda Heiserova — © Julian Fallas

Bubble, OPN Studio — © Julian Fallas

Partners
Canal area, Koelhuis District Eindhoven, Hugo van der Goeslaan 4 , Map No. G16
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig