Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Tweed, Tales and Traditions

Van een 19e eeuws kleermakersboek naar nu

A glimpse of the past — © Sunny van Zijst

Het begon met het vinden van een19e eeuws Belgisch kleermakersboek bij een antiquair, met daarin werktekeningen en tabellen van alle mogelijke kledingstukken voor mannen uit die tijd. Het geeft een prachtig inzicht en een uitstapje naar een andere tijd. Dit werd het begin van een nieuwe collectie.

Ambacht en kunstvorm met een vleugje magie

In de 19e eeuw was het kleermaken niet alleen een ambacht, maar ook een kunstvorm vol mysterie. Het kleermakersboek uit deze periode, met gedetailleerde tekeningen en patronen, diende als belangrijke gids voor vakgenoten. Ik wilde al geruime tijd een jasje aan mijn collectie toevoegen, en dit boek hielp me daarbij. Het resultaat werd een jasje geïnspireerd op de jaren '30. Ik zocht naar manieren om oude technieken in de hedendaagse kleermakerij toe te passen, want naast het juiste patroon is wat er binnenin het jasje gebeurt cruciaal. Hierin schuilt het verschil tussen een modern confectiejasje en een handgemaakt kledingstuk met karakter.
Tijdens mijn zoektocht door het boek ontdekte ik een vergeeld envelopje tussen de pagina’s. In de envelop vonden zich notities van een leerling-kleermaker die zijn gedachten had opgeschreven. Het lezen van deze aantekeningen gaf me het gevoel een glimp op te vangen van een geheim genootschap dat de geheimen van het vak deelde. Ik voelde me verbonden met deze kleermaker uit het verleden. Dit gaf het project een magisch tintje en maakte het proces nog betekenisvoller, alsof ik deelnam aan een eeuwigdurend gesprek tussen kunstenaars door de tijd heen

Play video

Over Tweed Revolution

Tweed Revolution is het atelier van Sunny van Zijst. Hier werkt ze aan haar collectie voor haar label 'On the Sunny Side'. We geven ook workshops en cursussen waar studenten leren hoe ze vintage patronen kunnen gebruiken en vintage naaitechnieken kunnen toepassen.

Designs for the AW24 collection — © Sunny van Zijst

a gentleman never talks about his tailor — © Sunny van Zijst

Sectie-C area, Hall 10, Daalakkersweg 10 -22 , Map No. H11
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig