Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Scaling up Biobased Construction

Building ecologies of relational futures

Dutch Mountains — © Studio Marco Vermeulen

'Scaling up Biobased Construction' met werk van Studio Marco Vermeulen en onderzoek door CHRITH Architects en Emma Diehl Studio wordt georganiseerd door IABR en Built by Nature.
Neem deel aan de DDW Mission Day: 'Leefomgeving' op 21 oktober bij Natlab in Eindhoven.

Programma

Biobased bouwmethoden maken gebruik van hernieuwbare materialen in een circulaire economie, biobased materialen slaan CO2 op en bieden nieuwe kansen voor de landbouw. ‘Scaling up Biobased Construction’ onderzoekt hoe dit kan worden toegepast op grotere projecten in steden als Eindhoven en Parijs. Het gebruik van andere en lokaal geproduceerde materialen is essentieel voor de transitie naar een duurzame toekomst.

Marco Vermeulen presenteert twee van zijn recente projecten in Eindhoven: het houten hoogbouwproject ‘Dutch Mountains’ en Nederlands’ eerste biobased museum VONK. Christina Eickmeier en Emma Diehl spreken over de transitie van Parijs naar biobased bouwen in de afgelopen 15 jaar.

Het evenement is georganiseerd in samenwerking met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en Built by Nature fonds, en wordt gemodereerd door Dr. Ing. Peter Fraanje, expert in biobased bouwmaterialen en NL Networks Lead bij Built by Nature.

Voertaal: Nederlands & Engels

10:30 – Deuren open
11:00 – Start programma
12:30 – Einde programma, gevolgd door een netwerk lunch

Beperkt tot 30 deelnemers. Lunch inbegrepen.
RSVP via registratiebutton.

Marco Vermeulen

Op de Dutch Design Week 2019 bouwde Studio Marco Vermeulen het Biobasecamp, een paviljoen dat architectonische uitdrukking geeft aan de bijdrage die 'bouwen met bomen' kan leveren aan de reductie van de hoeveelheid CO2 én de reductie van de hoeveelheid stikstof door conventionele bouwmaterialen te vervangen door hout. De VPRO uitzending 'Houtbouwers' uit hetzelfde jaar met o.a. Marco Vermeulen maakte de voordelen van houtbouw met een slag bij een groter publiek bekend.

Inmiddels is het architectenbureau met twee ambitieuze projecten in Eindhoven bezig: De Dutch Mountains, op steenworp afstand van het Centraal Station van Eindhoven, is een iconisch voorbeeld voor grootschalig biobased bouwen. Met twee torens van 133m en 96m en een oppervlakte van rond 65.000m2 wordt dit het grootste hout-hybride gebouw ter wereld.

VONK is het eerste museumgebouw in Nederland, waarbij op grote schaal en op veel verschillende manieren biobased materialen en duurzame technieken worden toegepast. De groene daktuin, gedragen door een indrukwekkende houten constructie en buitenwanden van kalkhennep laten het gebouw lijken op een uitsnede uit het landschap dat zich verheft boven de grond.

Christina Eickmeier & Emma Diehl

Het onderzoeksproject Paris Biobased, geleid door architect Christina Eickmeier, co-founder van CHRITH architects en landschapsarchitect en onderzoeker Emma Diehl, belicht de inspanningen van de Franse overheid, bouwsector en architecten om koolstofarme materialen te promoten, in het bijzonder hout, stro, kalkhennep en leem.

Frankrijk staat momenteel aan de frontlinie van ‘biobased bouwen’. In de afgelopen jaren heeft het land een sterke visie getoond met nationale milieuwetgeving die ‘low carbon’ constructie aanmoedigt en beleid dat het gebruik van biobased materialen in overheidsopdrachten stimuleert. Als de stad van het 'Paris Agreement' steekt Parijs eruit als leider in het transitie proces. Door succesvolle voorbeelden in de regio Parijs te tonen, biedt het onderzoeksproject een breed perspectief op transitiepraktijken.

Wat kunnen we leren van Grand Paris? Welke lessen kunnen we trekken uit de Franse ervaringen voor Nederland en daarbuiten? Wat zijn de drijvende factoren, hoe sluit dit aan bij huidige initiatieven in Nederland, en hoe kunnen we de opschaling van hout en biobased bouwen versnellen?

Over IABR and Built by Nature

De IABR richt zich op de toekomst van steden en de uitdagingen waarmee ontwerpers worden geconfronteerd te midden van de klimaatcrisis en sociale ongelijkheid.

Built by Nature is een netwerk organisatie en fonds dat subsidies toekent aan het versnellen van houtbouw in Europa, met als doel een radicale vermindering van opgenomen koolstof, langdurige en veilige opslag van koolstof in onze gebouwen en het bevorderen van bosbeheer en regeneratie.
Partners