Zoeken

Sluit zoeken
Collaborations for Future

Energy Futures Prep Pack

Energie verzamelen voor toekomsten zonder elektriciteit

Energy Futures Prep Pack — © Lisa Mandemaker

Als onderdeel voor Collaborations for Future, ontwierpen Nikki Kluskens en Lisa Mandemaker de Energy Futures Prep Pack, een culturele probe die de immateriële zaken verkent—verhalen, waarden en aspiraties—die we mogelijk meenemen naar onze toekomstige energiesystemen.

Energie ecosystemen

Klimaatverandering daagt ons als maatschappij uit om anders na te denken over hoe we energie gebruiken. Maar hoe maken we die omschakeling precies? Moeten we prioriteit geven aan het verminderen van energieverbruik, of zijn er nieuwe, innovatieve manieren om onze toekomst van energie te voorzien? Om dit echt te begrijpen, moeten we de betekenis van energie onderzoeken, zowel voor ons als individu als voor de maatschappij. Hoe ziet de toekomst van energie eruit, niet alleen op wereldschaal, maar ook op persoonlijk niveau? Hoe zullen, naast elektriciteit, mentale, fysieke en sociale energie verweven raken met elektrische energie? Hoe ziet ons hele energiesysteem er in de toekomst uit?

Voorbereiden op -en inpakken voor de toekomst

Om mogelijke energietoekomsten te verbeelden, ontwierpen Nikki en Lisa een culturele probe, de Energy Futures Prep Pack. Een culturele probe is een design-onderzoeksmethode waarbij mensen worden uitgenodigd om de probe in hun dagelijks leven te gebruiken om items en inzichten te verzamelen. Met deze Prep Pack worden deelnemers uitgenodigd om te verkennen wat energie voor hen betekent. Ze worden gevraagd na te denken over, en zich voor te bereiden op, mogelijke energietoekomsten, door zich een wereld voor te stellen waarin elektriciteit niet langer bestaat.
Wanneer we denken aan voorbereiden en inpakken voor een noodsituatie, zoals een situatie van stroomuitval, denken we aan tastbare goederen: zaklampen, EHBO-kits, water, documenten. Maar hoe zit het met de immateriële dingen die we bij ons dragen—onze verhalen, ideeën, waarden, aspiraties en feiten? Deze onzichtbare ‘goederen’ kunnen bepalen of en hoe noodsituaties zich voordoen en kunnen invloed uitoefenen op de toekomst die we creëren. Ze kunnen bepalen wie we zijn, ons versterken of verzwakken, ons verbinden of juist scheiden, ons motiveren of ontmoedigen.

Door energie opnieuw te overdenken, voorbij de technische aspecten, nodigt de Energy Futures Prep Pack deelnemers uit om een wereld te verbeelden waarin elektriciteit niet langer vanzelfsprekend is. Welke immateriële goederen zouden we kiezen om in te pakken en mee te nemen naar de toekomst? Welke vormen van energie, zowel letterlijk als figuurlijk, zouden die toekomst definiëren? En welke aspecten van het huidige energiesysteem zouden we met plezier achter ons laten?
De verzameling inzichten wordt gepresenteerd naast drie Future Energy Tales (energieverhalen) die speciaal voor dit project zijn geschreven.

Play video

Over Lisa Mandemaker

Lisa Mandemaker is een speculatief ontwerper met een strategische, bewuste en kritische benadering tot research en design. Ze ziet speculatief design als een tool voor publiek debat.
Energy Futures Prep Pack — © Lisa Mandemaker