Zoeken

Sluit zoeken
Parallel

ADSORPTION

Een museumdisplay om bezoekers bewust te maken van het veelzijdige schandaal van het sproeien met chloordecon op het eiland Martinique.

'Adsorption' by Sidonie Devienne - Full display — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Szelcsuk Dis

Het vulkanische tropische eiland Martinique, sinds de 17e eeuw een Caribisch Frans territorium, verbergt een verborgen werkelijkheid: het schandaal van het pesticide chloordecon.

oorzaken en gevolgen

Van 1972 tot 1993 werd er op Martinique met chloordecon gespoten, wat resulteerde in een ecologische ramp. De poging om financiële verliezen voor bananenexporteurs te voorkomen door bananensnuitkevers uit te roeien, leidde tot de besmetting van de bodem, het water, de flora en de fauna van Martinique voor de volgende 700 jaar.

natuurlijke oplossingen

Adsorptie' vestigt de aandacht van het vergeetachtige Franse vasteland op de vervuiling op Martinique. De museuminstallatie informeert kijkers over het veelzijdige schandaal en de mogelijke oplossing, waarbij natuurlijke koolstof, biochar genaamd, wordt gebruikt om chloordecon vast te leggen door middel van adsorptie.

uitdagingen van de voorgestelde installatie

Twaalf houtskooltotems vertegenwoordigen een door chloordecon veroorzaakt probleem en de bijbehorende actievekoolbron, waarbij elke gemarkeerde locatie een fragment van de culturele geschiedenis van Martinique met zich meedraagt. De kaart waarop ze geplaatst zijn geeft besmettingsniveaus weer en gaan vergezeld van catalogi waarmee bezoekers het verhaal verder kunnen uitdiepen.

Over Sidonie Devienne

Sidonie Devienne vertelt verhalen via objecten, geïnspireerd door het dagelijks leven. Ze gebruikt natuurlijke materialen zoals hout, leer en glas, met focus op vakmanschap. Voor haar vertalen hedendaagse ontwerpers de geschiedenis en geven ze traditie een moderne twist.

'Adsorption' by Sidonie Devienne - Totem — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Szelcsuk Dis

'Adsorption' by Sidonie Devienne - Publications — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Szelcsuk Dis

'Adsorption' by Sidonie Devienne - Legend — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Szelcsuk Dis

'Adsorption' by Sidonie Devienne - Totems — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Szelcsuk Dis