Zoeken

Sluit zoeken
Interwoven: LUCA meets LUCA

Uit Belgische Tuin / From Belgium Garden

Een onderzoek naar materiaal gedreven design toegepast op lokaal tuinhout

Uit Belgische Tuin is een onderzoeksproject naar de waarde van lokaal tuinhout. Tuinhout wordt doorgaans gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals brandhout of snippers. In dit project wordt tuinhout hoogwaardig verwerkt door het te verwerken tot een meubel.

Dijk 2860

Uit Belgische Tuin is een onderzoeksproject naar de waarde van lokaal tuinhout. Tuinhout wordt doorgaans gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals brandhout of snippers. In dit project wordt tuinhout hoogwaardig verwerkt door het te vervaardigen tot een meubel. Om het lokaal verhaal van het tuinhout te garanderen werd de waardeketen van het hout ontrafeld. Wat is de plek van origine? Waarom werd de boom uitgedaan? Wie heeft het hout in handen gehad? Waar werd het hout verzaagd en gedroogd? Nadat al deze noodzakelijke informatie verzameld werd, ontwierp ik twee meubels vanuit het tuinhout. Voor het ontwerp was het belangrijk dat het tuinhout zoveel mogelijk tot zijn recht kwam. Vanuit de vormgeving van de meubels dient de gebruiker het materiaal zo diepgaand mogelijk te kunnen ervaren. Om dit mogelijk te maken werd er een grondige analyse gedaan van de eigenschappen, de barsten en de imperfecties van het hout.

De unieke vorm van de planken en het proces dat het materiaal doorliep, werden vertaald naar twee meubels. De kruk en de bijzettafel vertellen het unieke en specifieke verhaal van het materiaal waaruit ze bestaan. Dijk 2860 is de naam van deze kruk en bijzettafel en verwijst naar de plek van origine. De meubels bestaan volledig uit rode beuk afkomstig uit een tuin in de Straat Dijk in Sint Katelijne Waver (postcode 2860). Om de meubels volledig uit tuinhout te maken werden er hout op houtverbindingen gebruikt. Toevoegingen van schroeven of lijm waren hierdoor niet nodig. Op de onderkant van de meubels staan symbolen gekerfd die de stappen van boom tot meubel weergeven. De stappen bestaan uit de oorsprong, het kappen en het verzagen van de boom, het drogen van de planken en het vervaardigen tot een meubel. Op de bijhorende website www.stijnjeanvos.com zijn de verschillende stappen die de meubels hebben afgelegd eveneens terug te vinden. Zo weet u met zekerheid dat dit meubel Uit Belgische Tuin is.

Over Stijn J. Vos

Stijn Jean Vos (2001,BE) is een ontwerper die door middel van zijn eigen creaties blijft zoeken naar nieuwe inzichten in traditionele materialen door de norm uit te dagen. Hij gaat gevoelsmatig te werk met natuurlijke en harde materialen die een lokale oorsprong kennen.