Zoeken

Sluit zoeken
Circularity: The future of wind turbines

Future Currents

Rotorbladen hergebruiken als drijvende eilanden

© cepezed

cepezed stelt voor de bladen intact te houden en ze een tweede leven te geven. Door gebruik te maken van hun specifieke eigenschappen, zoals het lichte gewicht en de holle vorm, kunnen ze fungeren als drijvers, waarmee drijvende eilanden gebouwd kunnen worden, geschikt voor woningbouw of landbouw.

twee problemen tegelijk oplossen

De groeiende vraag naar duurzame energie leidt tot de installatie van meer windturbines. De grote hoeveelheid windturbines aan het einde van hun levensduur biedt kansen voor hergebruik van materiaal. cepezed ging de uitdaging aan om juist de rotorbladen te hergebruiken, omdat hergebruik daarvan, gezien de specifieke materiaaleigenschappen niet voor de hand ligt. Tot nu toe eindigt een groot deel van de afgekeurde rotorbladen op de stortplaats, slechts een klein aantal wordt gerecycled, omdat dit veel relatief veel energie kost.

drijvende eilanden

cepezed richtte zich op het vinden van een nuttig tweede leven voor deze bladen. Het uitgangspunt was om de bladen als geheel toe te passen: re-use in plaats van recycling. Onderzoek naar de specifieke kenmerken leidde tot het idee om de bladen als drijvers te gebruiken. Geschakeld kunnen ze eilanden vormen in vierkanten, cirkels of lijnen, geschikt voor zonneparken, landbouw, kassen of zelfs complete nieuwe steden. In Nederland, waar land schaars is, maar water overvloedig, zijn drijvende eilanden een welkom alternatief.

een hoopvolle toekomst

In het IJsselmeer testten Vattenfall en cepezed een prototype dat bestond uit twee in elkaar geschakelde bladen die een klein eiland vormden. De resultaten zijn veelbelovend: de bladen dreven hoog op het water en waren stevig. Ze voldeden daramee aan de verwachtingen van de ontwerpers. De positieve uitkomsten moedigen aan tot het uitvoeren van verdere, meer diverse en grootschaligere tests.

Over cepezed

cepezed is een grensverleggend architectenbureau dat al meer dan 50 jaar circulaire ontwerpprincipes toepast. We creëren functionele, aangename omgevingen die de menselijke ervaring centraal stellen. Onze kit-of-parts aanpak combineert prefab bouw, hergebruikte materialen en energie efficiëntie.
Blade test in IJsselmeer — © Vattenfall