Zoeken

Sluit zoeken
Revealing Hidden Value Through Design

Masquerade: Protection or Threat?

De Dubbele Rol van Gezichtsbedekking in Onze Samenleving

Maskerade: De rol van maskers in onze samenleving — © Maskerade: Bescherming of Bedreiging?

Dit werk onderzoekt de spanning tussen bescherming en bedreiging en verkent de grens tussen mode en maskerade. Met humor en kleurige tonen biedt het een speelse blik op menselijke gedragingen, waarbij de complexe oppervlakkigheid van gezichtsbedekking centraal staat.

De Speelse Dichotomie van Bescherming en Bedreiging

Dit werk duikt in de intrigerende spanning tussen bescherming en bedreiging, en ontrafelt de dunne lijn die mode van masquerade scheidt. Door een luchtige toon met humor en levendige kleuren aan te nemen, nodig ik de kijkers uit om na te denken over de complexe interactie van menselijk gedrag rondom gezichtsbedekkingen. In deze verkenning wordt de oppervlakkigheid inherent aan deze bedekkingen het centrale punt, waarbij wordt benadrukt hoe ze zowel een gevoel van veiligheid en persoonlijke bescherming bieden als een aura van mysterie en soms zelfs angst oproepen. Door een speelse lens belicht dit project hoe onze maatschappelijke normen onze percepties van veiligheid en identiteit beïnvloeden, en nodigt het ons uit om opnieuw na te denken over wat het betekent om een masker te dragen in verschillende contexten—of het nu gaat om gezondheid, mode of zelfexpressie.

Verkenning van Mode en Masquerade: Een Spel van Bescherming en Bedreiging

In deze sectie verken ik de ingewikkelde dynamiek tussen mode en masquerade, en onderzoek ik hoe deze concepten zich manifesteren in ons dagelijks leven. Door een kinderlijke perspectief aan te nemen, probeer ik dit onderwerp met humor en een vleugje speelsheid te presenteren, waarbij ik gedurfde en harde tonen gebruik om een gevoel van speelse kwetsbaarheid in menselijk groepsgedrag op te roepen. De complexe oppervlakkigheid van gezichtsbedekkingen staat centraal, terwijl ik anekdotes deel van individuen die facekini's dragen en hun ervaringen vanuit zowel gezondheid als mode delen. Deze verhalen onthullen een rijk tapijt van motivaties—sommigen dragen ze voor gezondheidsveiligheid, terwijl anderen ze omarmen als een gedurfde mode-uiting. Door deze verhalen samen te weven, schets ik een levendig beeld van hoe maatschappelijke druk en individuele keuzes elkaar kruisen, en daag ik ons uit om onze houding ten opzichte van de maskers die we dragen opnieuw te overdenken.

Geschiedenis Herleven door Kunst: De Deur als Canvas

De deur die in dit werk wordt gepresenteerd, komt uit een oude schuur in Kwintsheul en belichaamt een aanzienlijke karakter en historische context. De leeftijd en verweerde uitstraling vertellen verhalen van liefde, arbeid en leven, die ik heb geprobeerd te eren en te herleven. Door deze deur te schuren, te vernissen en te transformeren tot een canvas voor mijn stuk getiteld Maskerade: Bescherming of Bedreiging?, verbind ik het verleden met hedendaagse kunst. Bovendien zijn de gebruikte verfgereedschappen afkomstig uit tweedehands winkels via Marktplaats, wat de toewijding van het project aan duurzaamheid versterkt. Deze inspanning sluit aan bij de circulaire visie van de CCC op drie belangrijke manieren: het hergebruikt authentieke materialen, vermindert afval door tweedehands items te integreren, en creëert kunst die niet alleen een nieuw verhaal omarmt, maar ook uitnodigt tot hernieuwde betekenis. Door deze transformatie hoop ik anderen te inspireren om de schoonheid te zien in herontworpen objecten en de verhalen die ze met zich meedragen.

Over Joost (Tostiej) Knipping

Tostiej, geboren als Joost Knipping (1994), is een kunstenaar uit Leiderdorp. Zijn werk verkent de spanningen tussen menselijk gedrag en dierlijke instincten. GeĂŻnspireerd door Basquiat en Banksy gebruikt hij hergebruikte materialen en past de RRR-methode toe: Reuse, Reduce & Recycle.
Partners