Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Health

Zorg voor zorg, een tijdelijk thuis

GGZ High Intensive Care kliniek, Heiloo - Redesigning Psychiatry, Mecanoo Architecten

A dignified welcome at HIC Heiloo — © Mecanoo architects

De samenwerking tussen Redesigning Psychiatry & Mecanoo architecten voor de visie op de nieuwe HIC in Heiloo laat zien hoe je met zorg denkt en ontwerpt voor de zorg en hoe zachte waarden, zoals verbinding, variatie en waardigheid, vorm krijgen.

Zorg voor zorg, een tijdelijk thuis

Redesigning Psychiatry stelt menselijke waarden centraal in haar visie op geestelijke gezondheidszorg. De focus ligt op het herstellen en verstellen van verstoorde relaties met het lichaam, jezelf, anderen, de omgeving en tijd. Mecanoo bouwde voort op deze visie met het ontwerp van de High Intensive Care (HIC) kliniek in Heiloo, dat een ’healing environment’ creëert op alle niveaus, van landgoed, tot gebouw en interieur. Het paviljoen is verweven met het landschap en biedt een grote variatie aan binnen- en besloten buitenruimtes. Natuurlijke materialen en kleuren zorgen voor een warme uitstraling, waardoor cliënten, medewerkers en bezoekers zich welkom en geborgen voelen. De binnenstraat, met zicht op binnentuinen, biedt prikkelarme en prikkelrijke ruimtes, waardoor cliënten hun leefwereld geleidelijk kunnen uitbreiden. Daarbij biedt deze centrale straat ruimte voor ontmoeting en perspectief op de toekomst. Gedurende het hele ontwerpproces werden de 'zachte waarden' niet uit het oog verloren, zelfs bij moeilijke keuzes. Zo komt Redesigning Psychiatry's visie op mentaal welzijn tot leven in de omgeving.

Redesigning Psychiatry

Redesigning Psychiatry is een innovatienetwerk waar ontwerpers, filosofen, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen samenkomen om een ​​wenselijk toekomstscenario voor geestelijke gezondheidszorg en een veerkrachtige samenleving in 2030 te ontwikkelen. Naast de wetenschappelijke en filosofische basis van een nieuw concept voor geestelijke gezondheidszorg, visualiseren de ontwerpers hoe zorg en ondersteuning eruit zouden kunnen zien vanuit een ander paradigma: nieuwe vormen van ondersteuning, nieuwe omgevingen, een nieuwe taal, nieuwe technologie en nieuwe verbindingen met andere sectoren.

Over Mecanoo architecten

Mecanoo combineert de disciplines van architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurontwerp. Niet gefocust op vorm, maar op proces, consultatie, context en geïntegreerde duurzame ontwerpstrategieën, creëert Mecanoo cultureel significante gebouwen met een mensgerichte aanpak.

The interior street — © Mecanoo architects

The entrance — © Mecanoo architects

A pavilion in the landscape — © Mecanoo architects

The exterior — © Mecanoo architects

Partners