Zoeken

Sluit zoeken
FINISHED FORMS: mastery of materials

Momentum

Momentum is een collectie glasgeblazen objecten die mijn kennis belichaamt door de symbiotische wisselwerking tussen keramiek en glas.

Momentum #030 — © Rinke Joosten

Momentum is een collectie glasgeblazen objecten die een vluchtig moment vastlegt, waarin expertise, belichaamde kennis en de dans tussen maker en medium samenkomen. Het glas wordt in handgemaakte keramische mallen geblazen, die tijdens het proces vergaan, wat elk werk uniek maakt.

Een bewijs van authenticiteit en vakmanschap

In het moderne tijdperk waarin we leven, overschaduwen mechanisatie, massaproductie en efficiëntie vaak de subtiliteit van menselijke creativiteit. In ons industriële tijdperk dienen het handgemaakte en de menselijke afdruk als vitale tekens in de zoektocht naar authenticiteit. Momentum is een getuigenis van dit ethos - een eerbetoon aan de symbiotische relatie tussen (in)efficiëntie en creatieve vrijheid binnen de ambachtelijke kunst.

De essentie van Momentum

Met deze collectie glasgeblazen objecten probeer ik een vluchtig moment in de tijd vast te leggen - een moment dat expertise, belichaamde kennis en de intieme dans tussen maker en medium omvat. Het korte moment waarop glas nog vormbaar is, gecombineerd met de handgevormde keramische mallen waarin het glas wordt geblazen, creëert dit moment. Het fysieke werk dat hiervoor nodig is zie je terug in de Momentums: hoe mijn handen het keramiek vormgeven speelt een belangrijke rol in het resultaat. Geen Momentum is hetzelfde omdat de mal tijdens het glasblazen vergaat. Momentum wil een moment in de tijd vastleggen en erkent de expertise en belichaamde kennis die ambachtslieden bezitten in hun relatie met specifieke materialen.

Momentum is een verzameling van glasgeblazen objecten die kennisartefacten zijn geworden van mijn belichaamde kennis, binnen het symbiotische samenspel van keramiek en glas.

Play video

Over Rinke Joosten

Rinke Joosten stelt het productieproces centraal in haar werk. Ze belichaamt een resoluut innovatieve benadering van design, waarbij de zoektocht naar authenticiteit en vakmanschap voorrang krijgt op massaproductie, waardoor unieke, tijdloze kunstwerken ontstaan.

Process Momentum Leerdam — © Ben Deiman

Process Momentum Leerdam — © Ben Deiman

Glassblowing Momentum Leerdam — © Ben Deiman

Process Momentum Leerdam — © Ben Deiman