Zoeken

Sluit zoeken
FINISHED FORMS: mastery of materials

XYZ furniture series

Een vertaling van de oude verstekverbinding met een moderne CNC-freesmachine.

XYZ Chair — © Jens van Deursen & Thijs Smits

De werking van de constructie is te herleiden op de drie dimensies, de x, y en z as, wanneer je deze blokkeert ontstaat er een constructie. Met deze parameters hebben we deze serie gemaakt met behulp van een CNC freesmachine als gereedschap. Gemaakt uit 1 verstekverbinding, 1 materiaal, 1 techniek.

Vertaling van oude ambachten met behulp van hedendaags gereedschap.

Hoe kunnen we technologie goed gebruiken om te denken als maker?

Vanuit deze parameters hebben we een serie meubels gemaakt met behulp van een CNC-freesmachine als gereedschap. Allemaal hebben ze dezelfde verstekconstructie die schaalbaar is naar behoefte. We vertalen de oude verstekverbinding met een computergestuurde
freesmachine. Deze machine freest alle verbindingen met slechts één freesgereedschap, een 45 graden afschuinfrees. Wanneer de machine klaar is, hebben we de lay-out van ons meubilair, van daaruit vouwen we elk stuk samen om het meubilair te vormen. Het is gemaakt van één verstekverbinding, één monomateriaal en één productiemethode.

Door te werken met een monomateriaal wordt het recyclingproces vereenvoudigd en wordt onze afhankelijkheid van leveranciers ook beperkt, evenals de toeleveringsketen. Met onze techniek kunnen we een solide ogend meubelstuk maken van plaatmateriaal. Door deze methode te gebruiken, werken we zeer efficiënt en hebben we slechts iets meer dan 4% afvalmateriaal.

Play video

Over Structural Aspect

Structural-aspect is een ontwerp- en productiestudio die zich richt op het onderzoeken van bestaande technieken en productiemethoden, het ontwerpen op basis van belichaamde kennis en het produceren met de normen en waarden van het moment. Richt zich op interieurs, meubels en ruimtelijke oplossingen.

XYZ Stool — © Jens van Deursen & Thijs Smits

XYZ Coffee table — © Jens van Deursen & Thijs Smits

XYZ Series — © Jens van Deursen & Thijs Smits