Hoe kunnen nieuwe tools en digitale infrastructuren helpen om designarchieven met elkaar te verbinden, en zo een gedeeld designgeheugen te creëren dat grenzen vervaagt? Welke kennis- en inspiratiebronnen schuilen er in archieven, en hoe kunnen we deze vinden?
Digital Futures of Archiving
Verken deze onderwerpen en meer in de aankomende sessie Digital Futures of Archiving, samengesteld door het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) in samenwerking met interCHANGES op de Dutch Design Week.
InterCHANGES is een reeks interactieve evenementen voor en door missie-gedreven (keep mission-driven?) mensen. De evenementen bieden de gelegenheid voor onderlinge kennisdeling en co-creatie, terwijl ze een veilige ruimte creëren voor duurzame relaties om op te bloeien.
NADD x interCHANGES is onderdeel van de DDW Mission Days – Digital Futures ochtendsessies.
Gemodereerd door Marsha Simon. Voertaal: Engels
09:00 | Deuren open, inloop
09:20 | Welkomstwoord door Francien van Westrenen & Miriam van der Lubbe
09:25 | Keynote door Archival Consciousness
Sessie I - Toekomstscenario's met Annemartine van Kesteren & Archive Doctors
Sessie II - Collaborative Care voor digitale kunst met LI-MA
Sessie III - Designarchieven in kaart brengen met Hay Kranen & Bibi Bodegom
11:00 | Reflectie en pauze
11:15 | Conclusies
11:30 | Einde programma + lunch
Sign in via this link: https://ddf-client.com/nl/events/register/nadd-x-interchanges-digital-futures-of-archiving
Keynote lezing: Archival Consciousness
Archival Consciousness is geïnitieerd door kunstenaar Mariana Lanari en grafisch ontwerper Remco van Bladel. Samen onderzoeken zij archiveringsmethoden in culturele instituten in combinatie met digitale technologieën, waarbij zij nauw samenwerken met archivarissen om archiefcollecties zichtbaarder, toegankelijker en veerkrachtiger te maken. In deze sessie delen ze hun methoden voor het gebruik van een Knowledge Graph om het Nederlandse ontwerpveld zichtbaarder te maken, met informatie uit de archieven van NADD-partners die collecties beheren op het gebied van ontwerp en digitale cultuur.
Sessie I - Speculatieve toekomst van designarchieven
Kijk om je heen. Stel je voor dat er over 50 jaar geen spoor meer te vinden is van al het werk van ontwerpers die deelnemen aan DDW, of dat er slechts fragmenten over zijn die vrijwel onvindbaar zijn. Wat verliezen we als we geen toegang hebben tot die kennis? Hoe kunnen we design thinking gebruiken om creatieve oplossingen te bedenken voor het behoud van dit essentiële erfgoed? Visualiseer de toekomst van design archieven in deze interactieve sessie met Annemartine van Kesteren en de Archive Doctors.
Sessie II - Collaborative care voor digitale kunstwerken met LI-MA
Hoe kunnen we samenwerken om digitale kunstwerken te bewaren voor toekomstige generaties? En wat betekent het eigenlijk om digitale werken te behouden als de technologie snel verandert? In deze korte workshopsessie laten Sanneke Huisman en Joost Dofferhoff de deelnemers kennismaken met tools voor het werken met, en het conserveren van, digitale kunst. Ze delen hierbij hun ervaringen als curator en restaurator van de enorme collectie van LI-MA en meerdere collecties van musea over de hele wereld. In de sessie worden ook twee projecten uitgelicht die LI-MA's benadering van conservering belichamen.
Sessie III - Design netwerken in kaart brengen met Linked Open Data
Hoe kan Wikidata nieuwe kennis en bronnen bieden voor ontwerpers? Duik in deze één uur durende workshop met Hay Kranen en Bibi Bodegom in de wereld van Linked Open Data (LOD) en Wikidata. Leer hoe deze krachtige tools worden gebruikt om ons collectieve ontwerpgeheugen in kaart te brengen, en vertrek met meer praktische skills om data te raadplegen om inzichten over ontwerpers wereldwijd te ontdekken.