Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Water

De Hemelwatertoren

Een speelse do-it-yourself oplossing voor regenwaterbeheer.


De Hemelwatertoren - Impressie

Door bewoners aan te moedigen hun regenpijp op speelse wijze af te koppelen van het rioleringssysteem, ontstaat een natuurlijk wateropvangsysteem dat de basis vormt voor een levendig ecosysteem rondom de toren. Dit bevordert de biodiversiteit en vermindert het de druk op het rioleringssysteem.

Modulair & DIY

De basisversie van de toren bestaat uit een eenvoudige combinatie van terracotta of tweedehands potten die regenwater langzaam in de grond laat opnemen. Deze module is kosteneffectief, eenvoudig te installeren en risicoloos. Door extra modules toe te voegen, wordt de toren multifunctioneel: bewoners kunnen kiezen voor toevoegingen zoals drinkbakjes voor huisdieren, insectenhotels of vogelvoeders, wat het ecosysteem rondom de toren verder verrijkt.

De toren kan eenvoudig worden aangepast aan de esthetische voorkeuren van de bewoner, waardoor het project niet alleen functioneel maar ook visueel aantrekkelijk wordt binnen de buurt. Dankzij gedetailleerde instructies kunnen bewoners de toren zelf bouwen met minimaal gereedschap, wat bijdraagt aan het eigenaarschap en betrokkenheid bij het project.

De hemelwatertoren activeert bewoners op een speelse en persoonlijke wijze om hun regenpijp af te koppelen. Door een Hemelwatertoren te bouwen dragen bewoners gezamenlijk bij aan duurzaam waterbeheer, en creëren ze een plek voor een lokaal ecosysteem rond de regenpijp, en bevorderen de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Over Ruben Warnshuis en Katinka Feijs

Katinka Feijs en Ruben Warnshuis zijn twee onafhankelijke ontwerpers die samen de Hemelwatertoren ontwikkelden. Ruben specialiseert zich in lo-fi productieprocessen en kritisch design, terwijl Katinka complexe thema’s rondom voedsel en klimaat agendeert en toegankelijk maakt via visual storytelling.

De Hemelwatertoren

De Hemelwatertoren - Close-up

De Hemelwatertoren - Varianten

De Hemelwatertoren - Detail

Partners
Visitor mode