Zoeken

Sluit zoeken
What if Lab: the giving city

What if stations give back?

Meer dan mobiliteit kunnen stations een vitaal stukje openbare ruimte zijn. Vier scenario's voor de stations van de toekomst.

Morning Yoga at Amstel Station — © Bram Petraeus

Het treinstation - een belangrijk maatschappelijk knooppunt. Hoe ziet het eruit als een plek voor meer dan mobiliteit? Deze vier speculatieve scenarios openen nieuwe perspectieven op de toekomst van treinstations, om besluitvormers anders over stations te laten denken en dromen.

Stations kunnen essentiële, waardegedreven kruispunten van sociale interactie zijn

Meer dan efficiënt transport en gestroomlijnde consumptie, stations kunnen een vitale sociale kruispunt zijn waar economische, sociale en ecologische belangen samenkomen. Maar hoe kunnen ze op deze manier worden ontworpen?
Besluitvormers en ingenieurs moeten altijd rekening houden met een reeks economische en technische beperkingen die vaak de maatschappelijke functie van een station overschaduwen. Zachtere en kwalitatieve waarden zijn bijzonder moeilijk te prioriteren in dit proces.
Om stations anders te bekijken, dienen we dit ontwerpproces een nieuw uitgangspunt te geven dat prioriteit geeft aan de sociale waarden en de fysieke omgeving van het station en zijn reizigers. Op deze manier kunnen treinstations worden ontwikkeld als een integraal onderdeel van regionale ontwikkeling.
Dit is een complexe taak. Om beleidsmakers te helpen hebben we 4 toekomstscenario's ontwikkeld en deze geïllustreerd met speculatieve stationsontwerpen. Het scenario raamwerk maakt het mogelijk om te ontwerpen voor vragen, zoals Wat als Eindhoven de silicon valley van Nederland zou worden?

Hoe kunnen we vandaag al anders gaan denken over treinstations als openbare ruimte?

In samenwerking met Bram Petraeus maakten we een provocatieve fotoserie op het Amstelstation, waarin we onderzochten hoe een scala aan activiteiten die we associëren met openbare buitenruimten op het station kunnen landen. Van de kapper die zijn winkel heeft geopend bij de lockers, tot de ochtendyogagroep en badmintonenthousiastelingen in de grote hal, tot het gezin dat picknickt op het perron, elke foto doet ons afvragen - wat is de functie van deze ruimte? Kan het meer zijn dan mobiliteit? En is dat een toekomst waar we naar verlangen?

Over Studio Kornelia Dimitrova & MASSIF Architects

Studio Kornelia Dimitrova, een ruimtelijk ontwerp- en onderzoekspraktijk gespecialiseerd in waardegedreven transformaties, bundelt haar krachten met Massif Architects, geleid door Aukje Goossens en Aleksander Tadic, voortbouwend op hun gezamenlijke ervaring met speculatief ruimtelijk ontwerp.
Badminton in the big hall — © Bram Petraeus
Visitor mode