Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Safety

Kun je dit maken?!

Ambtenaren van Rijkswaterstaat, ontwerpers en kunstenaars werken aan sociale veiligheid in een veranderende organisatie. Hun motto: kun je dit maken?!

Rijksmakerstaat expositie — © Thijs van der Meijden

Rijkswaterstaat houdt ons al twee eeuwen veilig door te maken. Dat blijft. En het verandert. Wat vraagt deze verandering van de organisatiecultuur? Hoe ontvankelijk is die cultuur voor reflectie op het eigen handelen? En hoe veilig moet het binnen zijn om het buiten veilig te blijven maken?

Rijksmakerstaat

Wat vind jij: kun je dit maken?! In het logo van Rijkswaterstaat mag je niet zomaar knippen. Toch naaide een collega een nieuwe vlag. Die staat symbool voor de manier waarop Rijkswaterstaat bereid is om samen met creatieve makers hun manieren van werken te onderzoeken, op te rekken en aan te passen. Betrouwbaar zijn als overheidsorganisatie betekent namelijk niet alleen maar grote plannen kunnen uitvoeren. Het betekent ook kunnen omgaan met verandering en onzekerheid. Het betekent investeren in relaties, met anderen en met elkaar. Dat moet je samen maken, vandaar: Rijksmakerstaat. Het eerste onderwerp dat ze met kunstenaars onderzochten was de veiligheid op de werkvloer. Welk onderwerp volgt, als het aan jou ligt?

Advocaat in kwetsbaarheid

Elke grote overheidsorganisatie heeft juristen in dienst. Advocaten van Rijkswaterstaat onderzochten hoe zij kunnen bijdragen aan een veilige werkcultuur. Als het in organisaties gaat over sociale veiligheid spreken we vaak juridische taal. Dader. Slachtoffer. Omstander. Maar vaker gaat sociale veiligheid over het zien en steunen van iemand in een kwetsbare positie, zonder dat er ooit sprake is van een juridisch geschil. De advocaten en ontwerper Myrthe Veeneman ontwierpen een nieuwe kijk: Advocaat in Kwetsbaarheid. Want als je jezelf in gesprek kwetsbaar durft op te stellen, dan open je die mogelijkheid ook voor een ander. Advocaat is niet iedereen, maar ‘Advocaat’ in Kwetsbaarheid kunnen we allemaal zijn. Jij ook? Trek de toga aan, en ervaar hoe het is.

De Rituelenclub

Wanneer je veiligheid op de agenda zet, kunnen er verrassend genoeg ook gevoelens van onveiligheid ontstaan. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het creëren van een veilige omgeving nodigt uit om te voelen: hoe gaat het écht met je? En dat kan ongemak met zich meebrengen. Rijkswaterstaters zijn offline en online, verspreid door het land en op zee, en hebben teams met veel verschillende maatschappelijke partners. Hoe houd je zicht op elkaar? Hoe blijf je goed verbonden? En welke rituelen heb je nodig om ook ruimte te maken voor sociale veiligheid? Dat vroegen het team van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed en kunstenaar Martijn Engelbregt zich af. In de Rituelenclub kun je rituelen ervaren en nieuwe rituelen maken. Welk ritueel maak jij?

Over Rijksmakerstaat

Een samenwerking van Rijkswaterstaat met waarmakers Wieteke Vrouwe en Felicity van Oort en ontwerpers Marjolein Vermeulen en Jaap Warmenhoven.

Advocaat in Kwetsbaarheid — © Marjolein Vermeulen

De Rituelenclub - Marijn Engelbregt — © Wieteke Vrouwe

Rijksmakerstaatvlag — © Felicity van Oort

Rijksmakerstaat expo — © Marjolein Vermeulen

Partners
Visitor mode