Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Safety

Escape the Dutch

Een heropvoering van de politieke realiteit in Nederlandse buurten.

Escape the Dutch — © DAE. Photographer: Nicole Marnati.

Escape the Dutch is een theatrale re-enactment waarin de dynamiek van Nederlandse WhatsApp Buurtpreventie groepen wordt ontleed met als doel hun discriminerende praktijken in het politieoptreden in buurten bloot te leggen en tegen te gaan.

Safe for Who?

Deze zich snel verspreidende burgerwachten houden in dat bewoners hun buurt in de gaten houden voor vermeende indringers, vaak gedreven door racistische en xenofobe overtuigingen. Dit leidt tot sociale en etnische profilering, wat resulteert in valse beschuldigingen in naam van misdaadpreventie. De openbare ruimte wordt een podium waar elke voorbijganger een potentiële verdachte is.

Onder leiding van Daniel Holler ensceneren twee acteurs een reconstructie van het transcript van een WhatsApp-groep. Elke act onderzoekt hoe angst voor het vreemde overslaat in politiepraktijken, terwijl de vaak absurde interacties van de leden behouden blijven. Als regisseur, decorontwerper en scenarioschrijver maakt Holler de verborgen, geracialiseerde handelingen van de chats van de burgerpolitie ervaarbaar, waarbij hij iteratief onderzoekt hoe 'anders-zijn' ontstaat door theatrale versterking. Het decorontwerp en het scenario confronteren het publiek met de paranoïde escalatie in groepsgesprekken en bootsen de politieke realiteit van Nederlandse buurten na.

Come Visit!

Optreden dagelijks om 11:30, 12:30 en 13:30 bij de Design Academy Eindhoven Graduation Show op Microstad. Adres: Professor Dr Dorgelolaan 2, 5611 BA Eindhoven.

Play video

Over Daniel Holler

Daniel is een interdisciplinair ontwerper, gericht op Social en Interaction Design, gevestigd in Nederland en Zwitserland. Zijn werk verkent het politieke, onderzoekt maatschappelijke fenomenen en ontdekt hoe design deze sociale interacties begrijpelijk kan maken.
Visitor mode