Zoeken

Sluit zoeken
Tangible Intangible

Atelier Willem Zwiers

Een combinatie van objecten uit de collecties Willem's Ceramics Atelier en Transformed Remnants.

Whimsy Pourers Cor-Unum — © Dana Savic

Willem's Ceramics Atelier verkent de grenzen van keramiek. Tijdens deze reis ontstonden diverse producten, gepresenteerd naast Transformed Remnants, een project dat afgedankte boeken recycleert tot nieuw plaatmateriaal. Willem’s diverse benadering wordt in dit werk getoond.

Willem's Ceramics Atelier

Willem's Ceramics Atelier is een transformatieve reis van zelfontdekking, waarin Willem Zwiers unieke productieprocessen verkent door zijn eigen gereedschappen te ontwikkelen. Hij stapt af van de traditionele normen van keramiek, die vaak strikte regels kennen, zoals "alle luchtbellen uit de klei halen." In plaats daarvan kiest hij voor een experimentele aanpak, waarbij hij klei op een naïeve manier behandelt—door lucht toe te voegen, de klei uit elkaar te scheuren en het door aangepaste machines te voeren om de ruwe eigenschappen te onthullen.

Dit intuïtieve proces daagt de wereld van massaproductie uit. Door analoge machines te creëren en externe middelen te minimaliseren, ontstaan er bijzondere objecten uit eenvoudige materialen.

Het project wordt vanuit twee perspectieven gepresenteerd: enerzijds het experimentele proces dat leidt tot zowel sculpturale als functionele objecten, anderzijds een selectie van eindproducten die zijn fascinatie voor het materiaal tonen. Een rekwerksysteem vormt de brug tussen beide, simuleert de sfeer van het atelier en biedt inzicht in zijn creatieve proces.

Transformed Remnants

Dit object, dat lijkt te zijn vervaardigd uit marmer, onthult geleidelijk letters en volledige zinnen langs zijn gladde oppervlakken en vloeiende, organische randen. Door te experimenteren met afgedankte boeken van de kringloopwinkel verkent Willem Zwiers het transformerende potentieel van afvalmaterialen. Hij snijdt de boeken zorgvuldig in secties, buigt de pagina’s en verhardt het materiaal met een mengsel van water en houtlijm. De resulterende vloeiende lijnen en de interactie van nieuw en oud papier creëren texturen die aan marmer doen denken.

Willem's ontwerpproces wordt geleid door de unieke kwaliteiten van het materiaal. Door de oorspronkelijke essentie te behouden en de vorm opnieuw te bedenken, blaast hij nieuw leven in deze afgedankte boeken, zodat ze een verhaal van transformatie kunnen vertellen. De sculpturen worden niet alleen objecten, maar getuigenissen van de reis van het materiaal, die de schoonheid toont die voortkomt uit wat ooit vergeten was.

Over Willem Zwiers

Willem Zwiers, Cum Laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven (2023), werkt intuĂŻtief en experimenteel. Zijn hands-on aanpak stelt hem in staat de essentie van materialen, vormen en kleuren te ontdekken. Door eigen methoden en gereedschappen te ontwikkelen, verlegt hij de grenzen van wat mog

Transformed Remnants

Visitor mode