The Bark Project onderzoekt zowel de chemische als de structurele samenstelling van boomschors en komt tot de conclusie dat schors in slechts enkele stappen op een milieuvriendelijke manier flexibel gemaakt, geperst of verwerkt kan worden tot pigment.
Toekomstig materiaal
De complexe samenstelling van de verschillende elementen in boomschors is bijzonder interessant. Hoewel er weinig gedetailleerde publicaties over de chemische en structurele samenstelling van schors zijn, biedt het talloze mogelijkheden voor materiaal-innovatie en nieuwe design-toepassingen. Extracten van stofjes zoals hars of tannines vormen 1/3 van de boomschors.
Experimenten met asglazuur, gemaakt van schors, hebben ons geleerd dat dit in een breed scala aan kleuren resulteert. Tijdens ons onderzoek ontdekten we ook dat pijnboomschors in slechts één stap flexibel gemaakt kan worden met behulp van een milieuvriendelijke, traditionele methode van blad-conservering. Dit opent tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van mode (geweven stoffen, accessoires) en in de architectuur (tijdelijke gebouwen, stands). Met dit type verwerking kunnen alle natuurlijke eigenschappen van de bast behouden blijven. Denk hierbij aan het ademend vermogen, de brandwerende functies en de mogelijkheid om alle producten en productieresten volledig te composteren.