We weten dat er 7 groepen voor strookpatronen zijn, 17 voor behangpatronen, en 28 voor mozaïekpatronen. Maar hoe kunnen we ze toepassen in eigentijds ontwerp? Kunnen we inspiratie putten uit de bekende metamorphose houtsnedes van Escher? Kunnen we zo mode en architectuur verbinden?
Herhaalpatronen
Zowel mode als architectuur hebben een traditie waarin strookpatronen, behangpatronen en mozaïekpatronen toegepast worden. Traditioneel is het patroon onveranderlijk en vervolgens wordt het afgesneden bij de hoeken of bij de lijnen van het naaiwerk. Maar kunnen we ook van het ene patroon naar het andere morfen? Kunnen we een gebouw of een jurk beschouwen als een cilinder in plaats van een plat vlak?
Speelse cross-over
We tonen work-in-progress, een speelse crossover. We morfen van het ene patroon naar het andere, van een weefsel naar een breisel, van een virus naar een pied-de-poule. Het gemorfte patroon kan rond gaan. We demonstreren dit in een maquette van een mogelijk toekomstig FASHION TECH FARM gebouw waarbij de morf om het gebouw heen gaat. Dezelfde principes worden getest voor mode: jurken en tops. Gezamenlijk werk met Matthijs Vertooren (Donktech) en Marina Toeters (by-wire.net).