Wen onderzoek naar innovatief materiaal rond de herwaardering van taps van bierbrouwerijen. Gecombineerd met een organisch bindmiddel; het resulterende materiaal, met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met spaanplaat, is bedoeld om te worden gebruikt voor de ontwikkeling van designmeubels
Wastematter: innovatief materiaalrecycling brouwerijafval
"Wastematter" is een onderzoek naar innovatief materiaal rond de herwaardering van taps van bierbrouwerijen. Gecombineerd met een organisch bindmiddel; het resulterende materiaal, met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met spaanplaat, is bedoeld om te worden gebruikt voor de ontwikkeling van designmeubels en -panelen.
De trek is het gemoute residu, dat in de tank achterblijft na het eerste brouwen van het bier en het rekken van de most. Vaak gezien als afval, is het eigenlijk rijk aan eiwitten en vezels, wat grotendeels rechtvaardigt om erover te praten als een «bijproduct» van het brouwproces. Dit stadsafval wordt wekelijks per ton geproduceerd door brouwerijen in de stad Lausanne en de rest van de wereld.
"Wastematter" wil dit afval op een heel nieuw gebied rehabiliteren: design en meubilair. Naast het ecologische aspect, biedt gecomprimeerd brouwerijafval in combinatie met een organische bindende component een nieuw gevoel en textuur, die kan worden omgezet in vele toepassingsgebieden. Het kan een lokaal duurzaam alternatief worden voor spaanplaat en spaanplaat.
Relevantie: sociaal, ecologisch en economisch aspect van wastematter
Sociale en lokale aspecten:
- Lokale waardering: door het onderzoek te concentreren op een specifieke plaats, de stad Lausanne, voorziet haar proces in een circulaire operatie van recycling van afval, gedaan op een collaboratieve manier en op lokaal niveau. Het omvat verschillende lokale actoren op alle niveaus van het proces, van de implementatie tot het uiteindelijke gebruik van de ontworpen producten
Milieu-aspecten:
- Waardering van natuurlijke hulpbronnen: geen vereiste van toevoeging van giftige of chemische elementen om de samenhang van het materiaal te behouden.
- Recycling van het materiaal: het resulterende materiaal is duurzaam, met een sterkte vergelijkbaar met spaanplaten. Het is niet bedoeld voor eenmalig gebruik, maar om lang mee te gaan. Desalniettemin, als het moet worden gerecycled, kan het worden gereduceerd tot chips of poeder en opnieuw worden gebruikt om nieuwe platen met dezelfde eigenschappen te maken.
Economische aspecten:
- Door het stroombeheer van lokale brouwerijen met betrekking tot hun afval te optimaliseren, is het de hele stofwisseling van de stad Lausanne die «wastematter» verbetert.
Innovatie: kruising tussen design en ecologie
- «Wastematter» is een project op het snijvlak van design en ecologie dat onze manier van maken in vraag stelt door de eigenschappen van natuurlijke hulpbronnen uit te dagen.
- «Wastematter» maakt een lokale circulaire economie tastbaar, een «gesloten» productiecirkel, die de relatie tussen wat we produceren en consumeren opnieuw uitvindt. Het stelt design centraal in een bevraging van duurzaamheid en lokale impact.
- 'Wastematter' focust op de waarde van het concept, niet alleen met een uitkomst maar binnen het gehele creatieve proces.
- «Wastematter» analyseert zorgvuldig de sociale, economische en ecologische impact die zijn aanpak op lange termijn genereert.