Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Metsä – Forest from the designer's perspective

Een zoektocht om Finse bossen te begrijpen en een meer doordachte relatie met hen op te bouwen in de context van design en samenleving

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Stool made from two diverse tree species — © Saara Kantele

Deze tentoonstelling is onderdeel van een project die als doel heeft om het bos, bomen en hout beter te begrijpen en zoekt oplossingen voor hedendaagse bos dilemmas van een het perspectief van een designer.

Het Elzen Project – Het bos begrijpen

De bossen en onze relatie met hen bepalen onze toekomstige levensomstandigheden en effecten op andere levende wezens waarmee we de planeet delen. 80% van alle land wezens leeft in bossen. De manier waarop we hout verbouwen en gebruiken, is niet duurzaam en monocultureel. De typische kaalslag methode vermindert de biodiversiteit van bossen en maakt het bos al decenia lang een koolstofbron inplaats an een koolstofopslag.

Het Alder Project diepte onderzoek in de boom als wezen en design materiaal. Het doel is om het bos rechtstreeks ervaren. Bostochten worden gemaakt en gedocumenteerd, een elzenboom wordt gekapt, onderzocht en gebruikt voor meubels, terwijl restjes worden verwerkt tot een nieuw biomateriaal op basis van vezels. Hout wordt bestudeerd en gebruikt als een levende Finse traditie met nieuwe technieken.

600 000 Finnen bezitten bos. Het klimaat en het woud gaat ons allen aan. De een humaan begrip van bossen, en een meer doordacht gebruik ervan is van vitaal belang voor toekomstige generaties. Begrip, gewekte vragen op en gesprekken tussen mensen zijn belangrijk voor het opbouwen van een balans tussen het bos en de mens.

Serie van zwarte els en lijsterbes

In de serie zwarte els en lijsterbes worden lokale soorten gebruikt op basis van hun eigenschappen voor het meubelproces waarbij zowel Finse traditie als moderne NC-technologie wordt gebruikt.

Bossen bestaan ​​al 370 miljoen jaar en de enorme biodiversiteit van de planeet is grotendeels gebouwd op de biotoop die ze creëren. Mensen ontwikkelde zich pas 1,8 miljoen jaar geleden, maar hebben de planeet al zo beïnvloed zodat we spreken van de 6e massale uitsterving. Bijvoorbeeld, te midden van afnemende leefomgevingen zijn tegenwoordig slechts 4% van de zoogdieren in de wereld wilde dieren, de meerderheid van de mensen of vee.

Finland heeft diverse natuurlijke bossen met ongeveer 25 inheemse boomsoorten. Tegenwoordig zijn de bossen vanwege de dominante bosbeheerpraktijken vaak op monoculturele wijze geplant; naar leeftijd en soort van de bomen. Tegelijkertijd wordt 12% van de Finse soorten die goed genoeg bekend zijn om te evalueren bedreigd. De belangrijkste factoren zijn veranderingen in de bosbiotopen veroorzaakt door: bosvernieuwing, teeltmethoden en afname van oude bossen, grote bomen en verrot hout

Hoe moeten we deze praktijken die schadelijk zijn voor bossen ontwikkelen?

Gerecyclede kruk

Wat is afval en kunnen we waarde toevoegen door het te gebruiken? De Gerecyclede kruk roept vragen op over materiële wijsheid en cascadering van gerecycled hout, dwz. hetzelfde materiaal in meerdere hoogwaardige vormen gebruiken na het eerste gebruik. In 2019 produceerde de mensheid 13 000 kilogram afval per persoon. In de context van bossen werd 2/3 van het uit de bossen verwijderde houtmateriaal gebruikt voor korte termijn doeleinden van minder dan 3 maanden, zoals zacht papier en energie, waarna de koolstof zich in de atmosfeer verspreidt. Ongeveer de helft van het afval dat in de EU wordt geproduceerd, is afkomstig van de bouw of sloop van gebouwen.

De Recycled kruk maakt alleen gebruik van materiaal dat uit de vuilnisbakken van houtwerkplaatsen is gevonden. Het materiaal wordt verwerkt door eventuele metaalhoudende delen te verwijderen, verlijmd en gevormd met NC-machines.

Play video

Around half of all waste is from constructions — © Anne Kinnunen

Cutting the alder tree — © Saara Kantele

Alder fibre-based biomaterial study — © Saara Kantele

Forest landscape is often affected by the humans