Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Rethinking Plastic

(Archief) The Soothing Cup

Het verkennen van de wederzijdse relatie met een levende menstruatiecup

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Living cup incubator

Wat als een levend voorwerp de mens weer in contact kan brengen met zijn menstruatiecyclus en de manier waarop we die waarnemen kan veranderen? The Soothing Cup verkent een speculatieve toekomst waarin de interactie tussen het menstruatielichaam en een levende beker opnieuw in beeld wordt gebracht.

Het vaginale microbioom en het stigma rond menstruatie

Het vaginale microbioom speelt een centrale rol bij het voorkomen van vaginale infecties en het herstellen van het evenwicht, alsook bij het verminderen van symptomen van dysmenorroe; ernstige menstruatiekrampen, waar ongeveer 80% van de mensen die menstrueren last van hebben. Recente studies hebben echter aangetoond hoe de meeste producten voor menstruele hygiëne en pijnstillers ons lichaam en onze planeet aantasten doordat ze de gezonde microben waarmee we leven verstoren. Bovendien heeft de patriarchale en kapitalistische cultuur het stigma rond menstruatie in stand gehouden door de productie van producten voor eenmalig gebruik te bevorderen die het gedrag van vele generaties hebben beïnvloed.

De levende menstruatiecup en zijn incubator

De Soothing Cup verkent een speculatieve toekomst waarin menstruanten sterk gehecht zijn aan hun menstruatiecup en een wederzijdse relatie opbouwen als alternatief voor het chemisch voorkomen van de menstruatie. Door de ontwikkeling van een hydrogel op basis van alginaat kan de cup een membraan worden dat in staat is tot interactie met de vaginale omgeving. Dankzij een incubator die fungeert als surrogaatvagina, kunnen mensen die menstrueren hun eigen ontstekingsremmende bacteriën kweken en deze eens per maand hun cup laten koloniseren. Buiten de menstruatieperiode kan de gebruiker de cup verzorgen en tegelijkertijd het bewustzijn vergroten en het stigma rond de menstruatie bestrijden.

Het doel van het project

The Soothing Cup probeert de kijker van dit werk mee te nemen in een wereld waar menstruanten een psychologisch diepe en intieme band hebben met hun cyclus, waar geen schaamte heerst rond menstruatie maar juist respect voor het natuurlijke proces van het lichaam en het vaginale microbioom. De incubator (de surrogaatvagina) wil een krachtige symbolische vorm hebben, die de verbeelding van de kijker wijst op de wereld die het project probeert te manifesteren. Er wordt gestreefd naar een gelijk gewicht voor zowel wetenschappelijke ethiek als culturele en politieke aspecten.

Play video

Casting as traditional making process

Bioprinting as innovative making process

Living cup prototype

Lactobacillys in hydrogel

Andere deelnemers

Embassy of Rethinking Plastic

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Rethinking Plastic