Zoeken

Sluit zoeken
Driven by Purpose

Een Rooskleurig Gespreksstof

Een interactief borduurproject waarin we samen in gesprek gaan over kleding, duurzaamheid en de impact van onze kledingkeuzes.

Een Rooskleurige Gespreksstof — © Lotte Dijkstra

Juist nu de meningen over duurzame kledingkeuzes verdeeld zijn en velen twijfelen aan de impact van hun beslissingen, nodigt modeontwerper Meike Nieuwenhuis iedereen uit voor haar project "Een Rooskleurig Gesprekstof". Dit project biedt ruimte om samen modekeuzes te verkennen en te bespreken.

De Kracht van Kleding

Laten we afstand nemen van “duurzaam of niet” en stil staan bij wat kleding voor ons betekent. Wat zegt onze relatie met kleding over onszelf?

Aan de borduurtafel werken deelnemers samen aan een 'Impact
Power Pak’. Met herhaalde borduursteken in vijftig tinten roze en door middel van grappige illustraties van Lotte Dijkstra worden gesprekken gestimuleerd.

Kleding heeft impact op ons leven, kunnen wij omgekeerd impact maken op kleding en de industrie? Kan deze relatie bijdragen aan verandering in de kledingindustrie en impact hebben op de wereld?

Een Dialoog over kleding

Dit project is ontstaan uit een persoonlijke zoektocht naar duurzaamheid in de mode. Ik onderzoek de relatie tot kleding en mijn rol als modeontwerper. Ik ben nieuwsgierig naar mijn verantwoordelijkheid, zowel als ontwerper als consument, binnen deze complexe industrie.

Door mijn eigen verhalen en worstelingen te delen, ontdekte ik dat iedereen een verhaal heeft over kleding en duurzaamheid. We vinden dit een ingewikkeld thema, met de vraag: waar doe je goed aan? De gesprekken inspireerde om andere te betrekken.

Als Bezoeker wordt uitgenodigd om mee te borduren aan het “impact power pak”.

Laat jouw gedachten, visie en missie over kleding achter op het “impact power pak”, in woorden of illustraties. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Waarom borduren? Het borduren bevordert een meditatieve staat (flow), wat ruimte biedt voor open gesprekken. Het creëert een moment om twijfels en dilemma’s te delen.

Postive Craftivisme

Het borduren van gedachten en reflecties helpt bij het vormen van persoonlijke standpunten. Dit gezamenlijke borduurproces biedt hopelijke een positieve, opbeurende ervaring en brengt lichtheid in discussies over thema’s. Graag wil ik doormiddel van de zachtheid van handwerk een krachtige manier uiten om belangrijke kledingen overwegingen met elkaar te delen en te verzamelen. Voor mij is dit deze manier een stap naar een vriendelijker activisme.

Hopelijk zorgt het samen borduren voor een positieve ervaring en brengt het lichtheid en vreugde in discussies over het onderwerp Kleding, mode en duurzaamheid.

Over meike Nieuwenhuis

Meike Nieuwenhuis is een modeontwerper die kleurrijke, expressieve en duurzame kledingstukken creëert. In 2022 opende ze haar studio in Den Haag, waar ze ambacht, verbinding en mode combineert. Ze werkt samen met diverse opdrachtgevers, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Borduren — © Studio Meike Nieuwenhuis

Studio Meike Nieuwenhuis — © Jessica Teeuw

Partners