Zoeken

Sluit zoeken
Driven by Purpose

Pollia

Speuren naar uniciteit in reproduceerbaarheid

Pollia, sample ā€” Ā© Studio Nicky Vollebregt

Studio Nicky Vollebregt presenteert Pollia, sculpturaal textiel waarin de synergie tussen machinale precisie en handmatige imperfectie wordt verkend. In een zoektocht naar ā€˜design om te koesterenā€™ versmelt het project ambacht en innovatie tot nieuwe, speculatieve weefstructuren.

Identiek maar altijd uniek

Pollia onderzoekt de synergie tussen machinale precisie en handmatige imperfectie, en verkent het creƫren van uniciteit in reproduceerbaar textiel. Het onderzoek put inspiratie uit ambachtelijk smokwerk, waarbij met borduursteken textuurrijk textiel wordt gecreƫerd. In de machinaal gemaakte weefsels worden inslagdraden aangewezen als trekkoorden, waarmee het plat geweven textiel handmatig kan worden geplooid tot een levendige 3D structuur. Door deze onnauwkeurige handmatige interventies zullen twee identiek geweven stoffen nooit hetzelfde zijn.

Dit project is ontwikkeld in samenwerking met het Textiellab, de professionele werkplaats van het Textielmuseum, Tilburg.

Design om te koesteren

In onze geĆÆndustrialiseerde samenleving lijkt de connectie tussen eigenaar en object steeds meer te vervagen. Tenslotte is een beschadigd object snel vervangen voor een nieuw massa-geproduceerd exemplaar. Koestering van en zorg voor onze bezittingen lijkt daarmee minder gangbaar dan ooit, met een hoop onnodig afval en verspilling van grondstoffen tot gevolg. Studio Nicky Vollebregt wijst naar 'design om te koesteren', ofwel emotioneel duurzaam ontwerp, als belangrijke schakel in het duurzaamheidsvraagstuk. Maar hoe ontwerp je een hechte band tussen object en eigenaar? Hoe ontwerp je objecten om te koesteren? Pollia maakt onderdeel uit van dit doorlopende onderzoek. Bezoek het project op Dutch Design Week 2024 en ontdek meer, en volg Studio Nicky Vollebregt voor toekomstige updates.

Over Nicky Vollebregt

Studio Nicky Vollebregt is gericht op het onderzoeken en eigenzinnig toepassen van ambachtelijke en industriƫle textieltechnieken. Dit resulteert in verfijnde objecten, gebruiksvoorwerpen en sculpturen waarbij persoonlijke verhalen en materiaalwaardering centraal staan.

Pollia, detail ā€” Ā© Studio Nicky Vollebregt

Pollia, process ā€” Ā© Studio Nicky Vollebregt

Partners