Zoeken

Sluit zoeken
Driven by Purpose

Tambour Door Cabinet

Traditioneel ambacht van tambour deuren in een nieuw ontwerp

Details of the Tambour Door Cabinet in Oak wood

Vanessa is altijd gefascineerd geweest door tambour deuren en hoe ze werken. Zij heeft de kast ontwikkeld om het ambacht te leren hoe een tambour deur moet worden gemaakt. Zij wilde de tactiele schoonheid van deze techniek om deuren te maken laten zien en ze helemaal rond de kast laten lopen.

Wat zijn tambour deuren?

Tambour deuren zijn flexibele schuifdeuren die in twee groeven in de boven- en onderkant van de kast lopen. Ze bestaan uit meerdere latten die bij elkaar worden gehouden door er een canvas doek op te lijmen.
Wat tambour deuren speciaal maakt, is het proces om ze te maken. Ze bestaan uit veel kleine latjes die tijdrovend zijn om te maken en waarvoor veel hout nodig is. Niet alleen zijn ze een ruimtebesparende manier om deuren in een kast te verwerken, ze voegen ook een prachtig visueel, tactiel en auditief element toe aan een meubel. Als ze goed gemaakt zijn, voelt het schuiven soepel en bijna magisch aan. Een prachtige manier om interactie te hebben met een meubelstuk.

Hoe is deze techniek opnieuw vormgegeven?

Het stuk is geconceptualiseerd als een kast die zweeft op een poten frame. Het open ontwerp laat de deuren zien terwijl ze zich om de kast wikkelen, waardoor ze zichtbaar blijven, zelfs als de kast open is. De design language van de kast draait om de interactie tussen vierkante en ronde vormen.

Het poten frame springt door de bovenkant van de kast in een prachtig ontworpen en uitgevoerd detail dat het contrast tussen eiken kopskant nerf met lange nerf laat zien.
Aan de binnenkant heeft de kast twee lades met een front met doorlopende nerf en een legplank erboven. Wit is gebruikt als contrastkleur met een natuurlijke eiken afwerking. De hele kast is massief hout en als details in de deur- en ladefronten zijn gefreesde handgrepen toegevoegd die wit zijn geschilderd. De kast zelf is verbonden met schuifzwaluwstaarten om beweging van het hout mogelijk te maken en kromtrekken te voorkomen.

Over Vanessa Horig

Vanessa is meubelontwerper-maker met een grote passie voor hout en haar ambacht. Zij gelooft in duurzame praktijken en verspreid bewustzijn over vakmanschap door haar werk.
Zij ontwerpt en maakt stukken op maat voor klanten in Amsterdam en omgeving. 1920