Zoeken

Sluit zoeken
SENSES

gender* reveal* party*

*niet echt een party.

Live deconstruction of the 'CONSTRUCT CAKE'

Een performance die een kritische kijk biedt op gender reveal-rituelen. Door een zorgvuldig samengesteld menu van symbolische en eetbare taarten te snijden, onthult het de verbanden tussen de westerse genderconstructie en het systemische geweld tegen trans* mensen en degenen die zich niet conformere

Gelaagde Constructies & Digitale Delicatessen

Net als een zorgvuldig geconstrueerde taart stapelen gender reveal-feestjes tradities op die de genderbinariteit versterken. Onze performance snijdt door deze lagen heen en onthult de rigide fundamenten eronder.

De 'CONSTRUCT CAKE' is ons eerste gerecht en staat symbool voor de onwrikbare genderbinariteit binnen de westerse cultuur. Dit stuk laat zien hoe deze normen zijn ingebakken in ons maatschappelijk weefsel en zich verzetten tegen verandering, zelfs in een veranderende wereld. Het herinnert ons aan de maatschappelijke constructie van gender en nodigt uit tot kritische reflectie.

Daarna volgt 'FEED ME, LIKE ME', een zoetigheid die vraagtekens plaatst bij de digitale voetafdruk van de ongeborene. Deze virtuele taart onderzoekt hoe "sharenting"—het online delen door ouders—het binaire genderverhaal verlengt en al een identiteit toekent voordat het kind zijn eerste ademhaling heeft genomen. Het roept op om na te denken over de impact van deze online oversharing en hun rol in het vormgeven van een toekomstige identiteit.

De Kers Op De Taart

Naarmate de performance vordert, proef je de 'ULTRASOUND JELLO', een eetbare traktatie met een vleugje alcohol dat het gemedicaliseerde benaderen van gender op de hak neemt. Het is een wiebelige, wobbly verkenning van hoe medische praktijken de basis leggen voor binair denken, vaak zonder de ingrediënten in twijfel te trekken.

Tot slot presenteren we de 'CIS-TEMIC BABYCAKE', een rijke samenwerking met het Cakethingzzz-collectief. Dit sculpturale dessert is een scherpzinnige kritiek op het systemische geweld dat genderexpressies categoriseert en marginaliseert die niet netjes in het binaire passen. Het is een gerecht dat je vraagt na te denken over de verbanden tussen gender, macht en kapitalisme—en onthult de bittere lagen die onder het zoete oppervlak liggen.

Over Andreas Berzdorf, Guillermo Cárdenas and Ottavia Ferraris ft. Cakethingzzz

Andreas Berzdorf, Guillermo Cárdenas en Ottavia Ferraris zijn drie ontwerpers die de master Social Design aan DAE volgen. Cakethingzzz is een samenwerking tussen Marie Kolářová en Myeonga Seo, die op experimentele en innovatieve manieren decoratieve taarten verkennen, van smaak tot vorm.
'CIS-TEMIC BABYCAKE' baked by Cakethingzzz