Zoeken

Sluit zoeken
Crafted Connections: research powered by design

Penelope + the Machine

(ont)breien voor nu en straks

On demand supply chain — © University of Antwerp

Een interactieve installatie met een digitale breimachine (Kniterate), waarin geheime boodschappen verschijnen en weer verdwijnen als de stof ontrafelt. Het herintroduceert de oude techniek van “frogging,” waarbij garen uit kleding wordt teruggewonnen, en bevraagt de impact van fast fashion.

Onderzoeksinstallatie

Stel je voor dat stof tot leven komt met geheime boodschappen, gemaakt door een digitale breimachine. Maar zodra het bericht compleet is, ontrafelt de stof weer tot garen—in een oneindige lus, zoals Penelope's weefwerk, die de lineaire tijd tart.

In deze opstelling is garen niet zomaar materiaal; het is geheugen. We bestuderen de kracht van digitaal breien met de vergeten praktijk van “frogging”—het herwinnen van garen uit kledingstukken. Dit was vroeger een veelvoorkomende techniek, maar in onbruik geraakt door de schijnbaar oneindige productie in een globale economie. Hoe maken we een einde aan de klere(n)bende?

Over Augmented Crafting Lab

Ons onderzoek in het Augmented Crafting Lab benadrukt het belang van geavanceerde technologieën voor een duurzame toekomst met de focus op de transformatieve impact voor de mens. Door digitale productie, AI, 3D-scanning en XR te integreren, veranderen we productontwikkeling.
Regular supply chain in fashion — © University of Antwerp
Partners