Zoeken

Sluit zoeken
Circularity: The future of wind turbines

Nestle

Nacelle van een wind turbine hergebruikt als tiny house

A fully equipped unit — © Superuse studios

De gondel als uitgangspunt

Superuse heeft in verschillende projecten windturbinebladen hergebruikt, maar de nacelle (gondel en kegel) — de behuizing voor de rotor, generator en andere machines — zijn onbekend terrein.
De gondel biedt duidelijke voordelen; hij is waterdicht én lichtgewicht. De binnenruimte is groot genoeg voor de menselijke maat — vooral sinds de V80-generatie en jonger. Wij zagen deze kwaliteiten en gingen de uitdaging aan om van de gondel een leefbare ruimte te maken.

Van de gondel een bewoonbare eenheid maken

De gondel heeft een houten inbouw met een kitchenette, badkamer en slaap- en leefruimte. De “Nestle” is voorzien van elektriciteit, sanitair en isolatie en biedt zowel comfort als functionaliteit. Stroom wordt geleverd door zonnepanelen samen met een batterij en het dak kan regenwater opvangen. Hij kan ook worden aangesloten op conventionele netwerken.

Een herhaalbare oplossing

Door de haalbaarheid aan te tonen van het hergebruiken van gondels voor bewoning, openen we de deur naar talloze andere toepassingen, zoals dierenverblijven, studentenwoningen of optoppingen.

Over

Superuse Studios is een internationaal architecten collectief voor circulair en duurzaam ontwerp, dat bekend staat om het ontwerpen met hergebruikte materialen. De ervaring met windturbinebladen heeft geresulteerd in een spin-off bedrijf, Blade–Made.

Nacelle interior

The empty nacelle before being fitted out

Partners