Zoeken

Sluit zoeken
What if Lab

Lookback

Lookback - Greenberry

In het What if Lab Jonge Aanwas (2022) ontwikkelden Greenberry en het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam (AcVZ) een methode om wapenincidenten onder jongeren te voorkomen en meer grip te krijgen op hun online wereld.

De Lookback methode

Na zes maanden onderzoek en co-creatie met ervaringsdeskundigen, jongerenwerkers, straatcoaches, politie en projectleiders Jeugd & Veiligheid ontstond Lookback. Met deze methode kunnen deelnemers een tijdlijn samenstellen met informatie van betrokkenen voorafgaand aan een incident. Door patronen te analyseren, worden 'red flags' ontdekt. Dat geeft inzicht in hoe toekomstige incidenten kunnen worden voorkomen.

In samenwerking met het AcVZ en diverse netwerkpartners analyseerde Greenberry vier voorvallen uit de praktijk. De methode bleek effectief in het verzamelen van inzichten en het herkennen van gemiste signalen. Lookback heeft al geleid tot aanpassingen van het beleid op een school. Ook ziet het AcVZ mogelijkheden om de resultaten op bestuurlijk niveau te presenteren voor verdere beleidsvorming.

Over Greenberry Utrecht

Met ontwerptrajecten, betekenisvolle (digitale) producten en praktische leerervaringen helpen wij verbeteraars impact maken.