Zoeken

Sluit zoeken
What if Lab

CircleFarm

In het What if Lab Totaal Lokaal (2022) ontwikkelde Floris Schoonderbeek, onder begeleiding van Sweco, het project CircleFarm. Met de vraag ‘What if our cities were completely self-sufficient?’ onderzocht hij het thema ‘voedsel’.

CircleFarming

CircleFarming combineert landschapsontwerp en vernieuwende landbouwmethoden. Zo draagt het bij aan een oplossing voor een nieuw Nederlands voedsellandschap.

Circle Farming is een vorm van landbouw die de beperkte ruimte beter gebruikt. In plaats van de traditionele rechthoekige lappendekens vol monocultuur komt regeneratieve strokenteelt van verschillende gewassen in cirkelvorm. “De arm die cirkels draait, is ideaal voor samenwerking tussen mensen, gereedschappen en robotica.” De ruimtes tussen de cirkels kunnen bovendien worden gebruikt voor woningbouw en bosbouw.

In 2024 werd CircleFarming tijdens het groeiseizoen uitgevoerd op een proefakker op Wageningen University & Research (WUR). De robotarm is verder ontwikkeld als gereedschap.

Over Floris Schoonderbeek

De wereld verandert en daarom veranderen onze behoeften. Studio Floris Schoonderbeek creëert producten en kunstwerken die inspelen op deze nieuwe behoeften. Floris Schoonderbeek's belangrijkste doel als ontwerper is om te zorgen voor een onafhankelijk en duurzaam bestaan.